Криле & Ко. се впускат в операция „Зайче“

Операция „Зайче“ (изд. „Рибка“) е първият случай на вълшебната детективска агенция „Криле & Ко.“. Тя е и първата книга на Сали Гарднър, издадена на български език. В нея ще откриете два типа герои: надути перковци, които не вярват във феи и феи, които трябва да спасят надутите перковци от побесняла вещица. А ето и историята…

Роналд и Дейзи Дашууд са важни клечки. Те са хипер-мега-богати: живеят в „директорска“ къща в скъп квартал; имат коли с номера „ТЯ1“ и „ТОЙ2“, та дори и вила в Испания. Единственото, което нямат, е дете. Съседката мис Стринг (или така наречената любопитна стара сврака) съветва Дейзи да си намисли желание, но не предполага, че желанието на младата жена ще бъде свързано с малко бебе, изоставено на летище „Станстед“ в кутия за шапки. Намереното момиченце получава името Емили Воул, а негови родители стават именно семейство Дашууд.

Емили е всичко друго, но не и онова дете, което Дейзи очаква да получи. Тя е с черна коса и тъмни очи, докато приемната родителка мечтае за русо синеоко девойче. Перуката и лещите вероятно по-лесно могат да бъдат преглътнати, ако си на пет и все пак Емили никога не успява да се превърне в образцово „Дашууд“ дете. Особено когато Дейзи забременява с тризначките Мия, Ния и Лия. Тогава бившето дете е назначено на длъжност чистачка, трябва да спи в килера върху дъската за гладене, а новата работодателка и бивша майка Дейзи непрекъснато раздава команди върху бележки. Само дето никой не е научил Емили да чете…

Един ден, твърде отчаяна от огромния обем работа за вършене, Емили Воул получава неочаквана помощ. Съседката мис Стринг и нейният говорещ котарак Фиджет разтребват всичко на бърза ръка и канят малкото момиченце на гости. И там, в малко чудноватата и доста стара съседска къща Емили открива съществуването на друг свят: по-красив и слънчев, в който може да учи математика, староанглийски и четене, да се наслаждава на вълшебните сладки на старата дама и дори да опитомява ходещи ключета. Будлея! Защото Емили Воул е новата Пазителка на ключовете от тайнствен магазин, криещ в себе си крилата на феите.

Историята за крилата е доста дълга. В нея е намесена една вълшебна лампа, изпаряваща малките вълшебни същества, както и една отвратителна вещица на име Харпела. В търсене на новата пазителка на ключовете, злата дама няма да се поколебае да превърне пътниците от цял влак в розови зайчета, а котаракът Фиджет ще трябва да помогне на Емили да открие ходещия магазин и да освободи крилцата на феите. 

В операция „Зайче“ се включват още детектив Джеймс Кордуел и неговият бивш партньор Бъстър Ицнациус Спайсър. Дейзи Дашууд също изиграва важна роля, а тризначките – зомбита определено допълват историята по доста забавен начин.

Интересен е фактът, че авторката Сали Гарднър страда от дислексия, но това изобщо не й пречи да пише страхотни книги. Илюстрациите към „Операция „Зайче“ са дело на Дейвид Робъртс и допълват историята по приятен начин. Хартията е плътна и гланцирана, точно като доклад на сериозна детективска агенция, който всяко дете ще си умира да чете отново и отново.

След прочита на книгата се уверихме в едно: Ние вярваме във феи. А ти?

Автор: Вал Стоева