Ясен е краткият списък за шотландската награда за тийн книга

Шотландската организация за насърчаване на четенето Scottish Book Trust обяви на сайта си заглавията, които попадат в краткия списък на организираната от тях Шотландска награда за най-добра тийн книга за 2018 г. (The Scottish Teenage Book Prize 2018). Това са:

Welcome to nowhere на Елизабет Леърд
Children of Icarus на Кейлан Смит
The Haunting of Jessup Rise от Дани Уестън

„Всяка от трите книги е завладяваща и е силен претендент за наградата. Читателите тийнейджъри са сред най-запалените и наградата е чудесна възможност за тях да се включат, да се вдъхновят за създаването на своя творба и да гласуват за фаворита си. С нетърпение очакваме да разберем коя книга ще спечели.“, коментира изпълнителният директор на Scottish Book Trust Марк Ламбърт.

The Scottish Teenage Book Prize се провежда за втора година, а целта й е да отбележи най-добрите нови заглавия в художествената литература и да насърчи четенето за удоволствие сред тийнейджърите. Книгата победител се избира чрез онлайн гласуване от деца на възраст от 12 до 16 години от цяла Шотландия, подобно на българската Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”. Гласуването продължава до 8 февруари 2018 г., а победителят ще бъде обявен на 28 февруари. Първият носител на наградата стана Клеър Макфол с книгата си Black Cairn Point.

Учители и библиотекари ще помагат на тийнейджърите в процеса на гласуване, а за да насърчат децата да четат и да гласуват Scottish Book Trust организират атрактивни конкурси – за създаване на комикс по сцена от някое от трите селектирани заглавия и създаване на трейлър за една от книгите.

Scottish Book Trust са организатори и на Наградата за картинна книга Bookbug Picture Book Prize.