Приключенията на доктор Томсън и неговите приятели животните

Историята за ветеринарен лекар, който умее да говори с животните, е добре позната на малки и големи. Ще я срещнете във варианта за Доктор Дулитъл (Хю Лофтинг) или в руския му еквивалент – Доктор Охболи (Корней Чуковски). А може и да сте попаднали на забавните игрални филми с Еди Мърфи в ролята на животинския доктор с необичайни способности. Независимо под каква форма познавате историята, едно е ясно – тя е изключително забавна.

Новата поредица „Приключенията на доктор Томсън и неговите приятели животните“ (изд. ФЮТ) е свежо намигване към най-малките слушатели, които трудно ще издържат прочита на оригиналните истории на Лофтинг и Чуковски. В този олекотен откъм обем на текста вариант децата ще проследят забавни случки от ежедневието на горските животни и на техния любим лекар, ще разсъждават върху мъдростите в края на всяка кратка история и със сигурност ще се влюбят в илюстрациите на Марко Кампанела. Всяка от трите книги за Тим Томсън, издадени на български език, съдържа по три истории, съпроводени с много илюстрации, по-едър шрифт и ляво подравняване, което прави четенето по-лесно и за неуверените читатели.

„Един уморителен ден и други приказки“ показва на читателя как докторът, който лекува животните съвсем безплатно, изпада в беда. Той не може да си  купи храна, а и неговите приятели са застрашени от глад. Тогава на помощ му се притичват всичките му пациенти и потвърждават максимата, че рано или късно направената добрина се отплаща. Или пък не?

Втората история за досадната гъска, която не спира да дърдори, дава възможност на читателите да разсъждават дали пък понякога не е по-добре да не раздаваме силите си безрезервно. Тази история набляга и на мълчанието като важно умение, както и на способността да гледаме позитивно на случващото се около нас.

Третата приказка изпраща доктор Томсън и неговия екип от помощници в далечна Америндия, където се налага да излекуват най-рядкото животно на света – ню. Сигурна съм, че малките слушатели ще се развихрят в измислянето на свое собствено същество или поне ще изгарят от желание да попътуват с „Летящият шаран“ – дирижабъла на доктор Томсън.

„Една любопитна госпожица и други приказки“ отвежда слушателя на Боровинковия хълм, където да погледа годишната миграция на гъските. Техният полет спира дъха с красотата си, докато във втората история, за любопитната госпожица Роза, дъхът спира от смях. Защо? Защото само животинките на доктор Томсън могат да го защитят от нахалната гостенка, като й погодят „напудрящ“ номер.

В третата приказка обитателите на къщата са притеснени, защото сред тях явно има крадец. Той отмъква захарта, джинджифиловите бисквити и дори възглавницата на доктора. Хитроумният план разкрива престъпника, но дали той наистина е такъв или е осъден прибързано може да проследите сами.

„Един специален болен и други приказки“ е последната от трите книжки, издадени на български език. Две от историите в нея са свързани и проследяват как самоотверженият лекар успява да помогне на животните по време на проливния дъжд, а после сам той ляга тежко болен. Макар авторката Джулиана Чабатини да извежда различни поуки от двете приказки, според мен те могат да бъдат обединени чрез темата за приятелството, което не се спира пред никакви прегради.

Приятелството заема ключово място и в третата история, в която всички е скупчват около доктора и слушат как той чете басните на Лафонтен, само конят стои изолиран, защото не може да влезе в къщата. За да не лишава своя верен Бенджамин от компания, доктор Томсън намира решение, което е лесно за изпълнение, стига да имаш бобър подръка.

„В приятелството са важни делата, не думите…“

С тази чудесна мисъл слагаме край на поредицата за доктор Томсън и неговите приятели животните. Насладете й се с малките слушатели, поговорете за животинките и тяхното място в семейството, научете ги да са внимателни към всички живи същества, а след няколко години, когато повечкото текст няма да е проблем, не пропускайте да се срещнете и с другите знаменити ветеринари – Дулитъл и Охболи!

Автор: Вал Стоева