Коледна ЕКОработилница в силистренската библиотека

По случай наближаващите коледни празници нашите приятели от детския отдел на РБ „Партений Павлович“ – Силистра са организирали Коледна ЕКОработилница за децата от града. Галерия от нея можете да разгледате в края на статията, а ето и предложенията за коледна украса на библиотекарката Дияна Георгиева, вдъхновени от инициативата „Моята ЕКО Коледа“.

„За разлика от днешната пищност на коледните празници, в българската народна традиция Коледа се е празнувала съвсем простичко, без много украси и декорации, но наситена с много символика за благодат, плодородие и берекет. А и много по-щадящо за природата. Ако искате Коледа, която да е в хармония с природата и традициите на предците ни, може да наблегнете на украса, която е от Природата. Ако се разходите навън и разгледате с други очи в кухненските си шкафове, ще намерите много подходящи материали:

– слама или други добре изсъхнали треви;
– ядки – орехи, лешници, кестени, черупки от шам фъстък;
– шишарки, шушулки, сушени листа в различни цветове, листенца от чимшир;
– семена – боб, леща, ориз, нахут, кафе;
– сушени шипки,  лимони, портокали (може и само коричките), червени чушки, малки царевички, кратунки;
– пуканки, канелени пръчки, чесън и др.
– вълна, прежди, буркани.

Вземете елхичка, която е жива и може да посадите след празниците. За гирлянди използвайте нанизани пуканки, като ги комбинирате с шипки и листенца. Пуканките може и просто да посипете върху дръвчето като сняг или да използвате вълна за тази цел. Друг вариант са висящи играчки от рециклирана хартия, в които може да сложите семенца, прежда, подправки. Тези със семена може да засеете през пролетта, а също така са и подходящ подарък за близки и приятели. Може и да нанижете сушени кръгчета от портокали и лимони, канелени пръчици, шишарки, които да завържете с канапче, ако искате по-автентичен вид или пък с красива панделка за повече разкош.

Ако желаете все пак нещо по-лъскаво, може да използвате най-обикновен лак за нокти със сребрист или златист цвят и да боядисате малко шушулки, а крайчетата на шишарките може да боядисате с бяло. Орехите и лешниците могат да се увият в станиол (от шоколад например) и така да се завържат за елхата. Няколко пресни портокала може да набучите с парченца карамфил и да оваляте в канела, оставете ги на проветриво място да изсъхнат и после ги използвайте за украса на елхата или празничната маса. А само от корите на цитрусите изрежете най-различни фигури, цветя, кръгчета, на които да пробиете дупка за последващо закачане и да изсушите навън или за по-бърз резултат във фурната. От солено тесто може лесно да направите с помощта на формички за сладки различни фигурки. Ако сте по-сръчни в ръцете, направете звезди, снежни човечета, снежинки, гевречета. Изпечете във фурната, като предвидите дупки за закачване. Може да боядисате и нарисувате след това в подходящи цветове.

За декорацията на масата използвайте много пресни плодове, семена, ядки, клонки. Коледен свещник може да направите със семена – в стъклен съд (бурканче например), да напълните различни по цвят семена, като ги разположите на пластове. В зависимост от размера, може да сложите чаена свещ или по-голяма и празнична. Коледния венец също може да изработите от подръчни природни материали. За основа на венеца използвайте сухи дълги треви, слама или клонки. С помощта на топъл силикон може да залепите върху венеца шишарки, кестени, лешници, орехи, шипки, листа, сушени плодове и каквото друго имате в наличност. Поставете го на входната врата или пък около празничната питка.“

Каквото и да изберете, бъдете разумни в покупките си около Коледа! Весели празници!