Кой прави детските книги: илюстраторката Евгения Войнова

Евгения Войнова на първо място е художничка. Нейните картини оживяват по стените на арт галерии и частни домове. Освен да рисува върху платно, Евгения създава и чудесни книги с пълнокръвни герои, от които винаги има какво да научиш.

„Цветна бъркотия“, „Матея“, „Давид“ и „Сто жаби“ са заглавията, излезли изпод перото и четката на Евгения до момента. Три от тях са в мерена реч – трудна задача, ако авторът им цели да излезе извън категорията на домашното стихоплетство. Историите на Евгения Войнова се справят повече от успешно с това предизвикателство, а доказателството са безбройните отзиви от нейни почитатели от всяка възраст – от малки бебета до баби и дядовци.

Книгите й ще откриете в каталога на изд. „Давид“, което предлага „Книги за обичане“. Ето какво попитахме Евгения за рубриката „Кой прави детските книги“:

Как ще се представите?

Като рисуващ, пишещ, мислещ, обичащ и мечтаещ човек – все приятни за правене неща.

Опишете се с 5 думи…

Бих се описала с 5 цвята – основните – син, жъл, червен, плюс черен и бял.

Шарена съм, в мен има всички цветове, оттенъци и нюанси.

Как бихте обяснили на 5-годишно дете какво прави илюстраторът?

Илюстраторът, докато чете текст за детска книжка, я вижда в картинки, които после рисува, за да помогне на историята да оживее. Измисля и изобразява как да изглеждат героите, местата където живеят и нещата, които им се случват.

Кое е най-трудното в работата Ви?

Най-трудното за мен е да кажа „Готово е!“ – все си мисля, че може още, за да се получи по-добре. Но все някога трябва да спреш, за да види книгата бял свят. В момента, в който приключа с илюстрациите, ми се иска да започна отначало, с убеждението, че може да стане по-хубаво.

А най-вдъхновяващото?

Най-вдъхновяващо в работата ми е как от една идея да създадеш цял визуален свят, да го населиш със същества и преживявания и да потопиш децата в него. А докато това стане, художникът заживява в този свят временно, като наемател, който след известно време ще напусне тази реалност, за да се настани в следващата.

Ако не илюстрирахте книги, щяхте да бъдете…

Ако не бях илюстратор, със сигурност пак щях да бъда художник. Това е детската ми мечта и никога не бих я заменила.

Детските книги без илюстрации биха били…

Разбира се, доста по-скучни.

Коя детска книга мечтаете/сте мечтали да илюстрирате?

Мечтая да илюстрирам всички онези бъдещи книги, които са в главата ми ще го направя с огромно удоволствие!

С илюстрациите си към коя детска книга се гордеете най-много? 

Най-мили са ми илюстрациите към всяка последна книга, защото отскоро познавам героите и са ми интересни. Минала съм току-що през творчески търсения, съмнения, колебания, удовлетворение и приятното усещане за добре свършена работа. Влагам много време, старание, отдаденост, любов и емоция в това, което правя.

 

Любимите Ви материали и техники при илюстрацията на детски книги са…

Четки и акрилни бои. Обичам да си забърквам цветовете, да започвам от бързи скици и да стигам до завършения вариант (понякога нямат почти нищо общо). Процесът е интересен и вълнуващ – намесват се настроения, нови идеи, много е забавно, защото често се изненадвам от себе си. Във всеки случай е и въпрос на вътрешно усещане – ако не почувствам, че ТОВА Е, което търся, мога да започна всичко отначало без проблем.

Коя е последната книга за деца, по която работихте?

Последната книга, върху която работих, е последната, която написах. Довършвам я в момента, и ще се появи съвсем скоро. Обичам това очакване!

Книгата се казва „Мечта“ и е за преследването на мечтите без страх от трудности, препятствия и разочарования, които може да съпътстват всяко едно сбъдване.

Ако можехте да се запознаете с някой художник от миналото, кой бихте избрали?

От миналото… не знам, може би Либико Марайа, от чиито илюстрации бях пленена като дете. Разглеждах ги дълго, детайл по детайл. Чувствам ги като значима част от детството ми и затова бих срещнала техния създател – от чист  сантимент.

Какво ще пожелаете на българските читатели на детски книги?

На читателите на детски книги (а те, определено, не са само деца), бих пожелала да избират красиви и смислени книги. Вече има такива. И да си пазят любимите. Хубаво е някой ден да разгърнеш книга, която е била неизменна част от детството ти – връща спомени, образи, конкретни случки, аромати… Невероятно удоволствие е!

Следете за излизането на новата книга на Евгения Войнова през май – в нея писателката и илюстраторка е подготвила за децата специално място за творческа задача. 

Книгите на Евгения Войнова можете да разгледате в сайта й.

„Сто жаби“ е номинирана в категория „Откриватели“ (5-7 г.) в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020.