Кои са най-четените книги от пловдивските ученици

Кампания за избор на десетте най-четени книги от учениците в Пловдив, организираха Община Пловдив, РИО – Пловдив и НБ “Иван Вазов” – Пловдив. В нея се включиха 9933 ученици от 56 пловдивски училища, които дадоха своя вот за над 950 заглавия.

Заключителната церемония на кампанията се състоя на 13 май в НБ “Иван Вазов” когато бяха обявени и книгите победители. Първото място е за “Пипи дългото чорапче” на Астрид Линдгрен с 667 гласа, следвана на “Дневникът на един дръндьо” (520 гласа) и “Под игото” (435 гласа). Десетката на най-четените книги се допълва от:

4. “Хари Потър”
5. “Патиланци”
6. “Вината в нашите звезди”
7. “Малкият принц”
8. “Властелинът на пръстените”
9. “Бай Ганьо”
10. “Нещата, на които не ни учат в училище”

Успоредно с гласуването на 25 и 26 април в СОУ “Константин Кирил Философ” се проведе фестивал-конкурс за най-добра драматизация на приказка или част от книга. Участие взеха 13 училищни състава в 3 възрастови групи. Журито присъди следните награди:

1. За най-добро представяне във възрастова група І – ІV клас – състав при НУ „Петко Рачов Славейков” за драматизация по приказка „Златната гъска”.
2. За най-добро представяне във възрастова група V – VІІІ клас – артстудио „Арлекин” при СОУ „Свети Седмочисленици” за драматизация „Магията на българската митология”.
3. За най-добро представяне във възрастова група ІХ – ХІІ клас – състав при Национална гимназия за сценични и екранни изкуства за драматизация „Опитомената тъмнина”.

По време на кампанията се проведоха и много съпътстващи дейности – срещи с писатели, литературни четения, обсъждания. Особено внимание заслужава инициативата на ученици от ОУ “Димитър Димов”, които изготвят и реализират проект за повторно отваряне на училищната библиотека, която не работи от над 16 години. Със собствени сили през пролетната ваканция те я почистват. След това търсят помощта на НБ “Иван Вазов”, за да научат как и какво да правят, за да започне пълноценна работа училищната библиотека – записване на читатели, издаване на читателски карти, следене на движението на книгите.