„Кеплер62“ – космическо приключение в поредица от графични новели

„Кеплер62“ е интересен проект на интернационален екип. Двама писатели – финландецът Тимо Парвела и норвежецът Бьорн Суртлан (познат на българските читатели с поредицата „Детективи по неволя“), и финландският илюстратор Паси Питкянен са създателите на поредица от графични новели, чието действие се развива в недалечното бъдеще.

„Кеплер62: Поканата“ (изд. „Жанет 45“) ни въвежда в свят на оскъдица и пренаселеност, в който повечето хора са бедняци, неспособни да си позволят пресни плодове, хляб или нови дрехи. Такива са Ари (13 г.) и по-малкият му брат Йони. Майката на момчетата често отсъства продължително в търсене на работа, затова Ари е свикнал да се грижи за брат си и дома.

Именно в момент, когато са сами от няколко седмици, непозната мила жена дава на Йони кенче кока-кола и митичната компютърна игра „Кеплер62“. Тя е мечтата на всеки играч, защото обещава билет за нов живот. Играчът, превъртял играта, ще получи покана за космическа експедиция. Проблемът е, че никой не е успял премине последното ниво.

С общи усилия Ари и Йони преминават и последното ниво. Финалните образи в играта им показват техните две фигури на красива планета, наподобяваща Земята преди изчерпване на ресурсите й. Йони обаче се разболява с висока температура и скоро братята се оказват преследвани от неизвестни мъже в сиви костюми. Интригата все повече се заплита, а чаканата покана от Кеплер62 не се появява.

Ще получат ли своята награда Ари и Йони и каква по-точно е тя? Съществува ли планета Кеплер62 изобщо?

„Кеплер62: Поканата“ е именно покана към читателите да последват текста и изображенията в началото на вълнуващо космическо приключение.

За възрастните

Цялата поредица е замислена като инструмент за привличане на неохотните читатели, обикновено момчета на възраст 9-12 години. Всичко в „Кеплер62: Поканата“ е в тяхна подкрепа: сюжетът е простичък, броят на персонажите е ограничен, действието е динамично, но не прекалено, описанията са кратки, а диалозите преобладават.

Какво се крие за мистериозната игра „Кеплер62“? Загадката остава неразрешена до края на първата книга, а нивото на напрежение и неизвестност се поддържа умело от Суртлан и Парвела по всички правила на приключенските истории.

Илюстрациите на Питкянен са предимно в тъмни тонове, в унисон с живота на Ари и Йони. Малкото илюстрации в по-ярки цветове и ведра атмосфера са от процъфтяващата планета Кеплер, което намеква за неустоимата й привлекателност и обещанието за нов дом за човечеството.

Книгата е подходяща за обсъждане и в читателски клубове и групи, в които децата могат да бъдат провокирани да проучат кой е Кеплер или какви са последните успехи на най-големите космическите програми. Или пък да представят своята любима компютърна игра.

Изданието е с твърди корици, в удобен за носене малък формат и високо качество на печата. Преводът е на Росица Цветанова, а визуалната адаптация на Венета Атанасова.