„Кърпена глава“ – детски хорър и книга за приятелството в едно

„Виж замъка „Гротеск“ пред нас!
Не бих пристъпил в него аз!

На пръв поглед „Кърпена глава“ (изд. ФЮТ) на Гай Бас може да ви стъписа. Корицата е предимно черна със закърпено от различни части създание, а жанрът е необичаен – детски хорър за 8-11-годишни читатели. (Единствената подобна поредица, за която се сещам е „Скълдъгъри плезънт“. Тя обаче е за малко по-големи читатели.) Ясно е, че това безотказно ще привлече децата, които вероятно ще трябва да се преборят с възмутените възрастни, за да получат възможност да я прочетат.

Аз се възползвах от статута си на възрастен Winkи смело пристъпих в замъка „Гротеск“, докато се излежавах на плажа. Кърпена глава е странно човече, създадено от различно части от лудия професор Еразъм Еразмус, който живее в замъка „Гротеск“. Всъщност той е първото творение, което учения създава още като дете. За известно време двамата за най-добри приятели, докато обстоятелствата не ги разделят. Оттогава Кърпена глава се крие в замъка, следи изкъсо експериментите на професора и се намесва в решителните моменти, когато все по-чудовищните новосъздадени твари са напът да сринат замъка. Сега Кърпена глава се изправя пред нова заплаха – този път от вън. Фулбърт Уродовод е собственик на пътуваща атракция с различни уроди, които обаче не са достатъчно плашещи. Когато научава за опитите на професор Еразмус, той решава да го принуди да създава за него уроди от по-висока класа.

Ако очаквате характерът на Кърпена глава да отговори на външния му вид, ще останете излъгани. Той е чудесно напомняне за малките читатели да не съдят за човек по външността, а по делата му. Кърпена глава е пълната противоположност на злодей и в действителност може да бъде даден за пример за вярност, състрадателност, жертвоготовност и смелост. С две думи, за истински приятел.

„Кърпена глава“ е увлекателна, поучителна и съвсем не страховита история за приятелството и усилията, на които сме готови, за да защитим приятелите си. По-опитните читатели лесно ще направят връзката с класиката на Мери Шели. За останалите тази детска книга е добър повод да научат, а защо не и да прочетат след време, „Франкенщайн“.

Забавната и умилителна история на Бас е получила идеално подкрепление и допълнение от илюстрациите на Пит Уилямсън. Те са подобаващо мрачни, изпълнени с интригуващи детайли, а разнообразието от чудовищни създания е наистина голямо. Впечатляващо е и цялостното оформление на книгата, в която най-често страниците са черни, а авторът е добавил зловещо-веселяшки стихчета, рецепти за чудовищно творение и разбесняла се тълпа, както и подбрани налудни размишления из „Случайните научни писания“ на професор Еразмус в началото на главите.

Всичко това гарантира повече от добро начало на поредица, идеална за лятно четене от неохотни читатели. Родителите не бива да се притесняват да оставят децата в компанията на нескопосно съшития герой, защото нещата не са такива каквито изглеждат. SmileАз лично нямам търпение да разбера пред какво ще се изправи добродушният главчо след като вече излезе от сенките на замъка „Гротеск“. Очаквам нищо по-малко от страховити приключения, особено ако в тях бъдат замесени триръкото Същество и нахаканата Арабела.

Благодарности на изд. Фют, които са поели риска да скандализират родителите, докато привличат децата да четат за удоволствие, и издават следващите книги от поредицата с бързи темпове.

Автор: Лора Филипова