Какво ни очаква в „Нощ на литературата“ 2014

На 14 май за трети път България ще се включи в европейската инициатива „Нощ на литературата“. В ежегодния проект през 2014 г. ще вземат участие 9 български града  – София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска  литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори. На 14 май 2014 г. едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения в нетрадиционни градски пространства от произведения на европейски автори. Четците в инициативата са известни актьори или публични личности. Алгоритъмът на четенията във всяко „гнездо“ следва схемата на всеки 30 минути да се представя в рамките на 15 минути един и същи откъс, а след прочита му участниците в събитието да получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и да се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ, а събралите поне пет печата участват и в томбола с награди.

В София на 14 май от 18:00 до 21:30 часа ще има разположени 11 читателски гнезда, съсредоточени около парка „Заимов“ – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов“, Театър „София“, Канаал, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, ресторант „Славяни“, галерия „Васка Емануилова“, ресторант „Преди 10“, галерия „Сезони“, МГТ „Зад Канала“ и „+ това“. Посетителите ще могат да чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори, както и откъси от двете книги, спечелили най-много гласове в двете категории на Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014, организирана от фондация „Детски книги“. Четец в гнездо „Бисерче вълшебно“ ще бъде чаровната Здрава Каменова.

Проектът „Нощ на литературата“ се превръща в традиционен литературен хепънинг за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. През 2014 година в Нощта ще се включат още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе, които са подготвили за своите граждани също много четене и изненади. Инициативата се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Повече за „Нощ на литературата“ 2014 ще научите на предстоящата пресконференция, предвидена за 12 май 2014 г. от 11:00 часа в Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Раковски“ 124. Следете случващото се във Фейсбук-страницата на инициативата или в международната страница на събитието.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“ и се провежда с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и сайта „Аз чета“