Как чете…Павел Павлов

Представи се! Аз чета сам от миналата година, когато моята класна г-жа Стоянова ме научи да чета. Сам си създадох една система, всяка вечер с мама или тати да четем заедно. Аз чета една страница от книгата, тя чете една страница, защото в началото четях много бавно. Сега съм във втори клас, чета по-гладко и вече съм прочел 40 книги самостоятелно. Участвам в читателски клуб в училище под ръководството на г-жа Пешева.

Какво са книгите за теб? Обичам книжките още от бебе. Имам много книги, с които играя и се забавлявам, но сега вече си ги чета сам и историите ме завладяват.

Какво четеш в момента? В момента чета „Приключенията на мотовете“ и „Добросъците“. Освен това чета „Пипи дългото чорапче“ и „Баба праща поздрави и се извинява“. Обикновено чета по няколко книжки наведнъж, не едновременно, разбира се.

Коя е любимата ти книга? Любимата ми книга в момента е „Приключенията на мотовете. Мукс отвръща на  удара“. След среща с писателката Ради Николова много ме завладя историята на мотовете и нямам търпение да прочета всички книжки. Освен нея много обичам „Ние, Врабчетата“ на Йордан Радичков. Нея мога да я чета всеки ден.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Чета на дивана и в леглото, и на чина ми в класната стая. В нашия клас много се чете, всички деца обичат да четат, всички си носят книжки и в училище.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Леон от „Детективи с машина на времето“. Тази поредица е страхотна! Имам цялата серия от 20 книжки, но прочетох само „Тайната на Тутанкамон“. Там децата се пренасят с машина на времето в различни епохи и разгадават тайнствени и мистериозни истории. Има много опасности, но машината ги спасява.
А иначе много приличам на Рави от „Приключенията на Минерва Минт“, защото също като в книжката, в която трима приятели Минерва, Рави и Томазина се забъркват в приключения, аз имам две приятелки и те са по-смели от мен.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? С приятелите си разказваме разни истории от книгите, които четем, а понякога си организираме състезание по четене, въпроси и отговори от книжки или заедно четем някоя книжка, като се редуваме.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Моето любимо издателство е „Фют“, най-много книги имам от тях. Много образователни и ефектни книги имат – истинска магия. Освен тях любимо издателство ми е „Инфодар“, вълшебни книги имат. На трето място са „Егмонт“ – една от любимите ми книги е „Тракащата анатомия“.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не е задължително, тъй като имам много книжки с илюстрации и красиви картинки, но ако историята ме завладее, и сам мога да си нарисувам героите. Понякога сам си правя книжката или албум, мама ме е научила от малък, дори съм си писал история с мои картинки за Енгри бърдс.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? В повечето случаи спирам, когато прочета главата, но понякога се случва да спра преди края.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров и защо? В момента „Приключенията на мотовете“, защото ми е любима и искам да узная края на историята.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Питам мама и тя ми обяснява.

Четеш ли книги от библиотеката? Да.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Книгите са голямо удоволствие, но понякога чета и по задължение, в училище. Това не ми пречи да се забавлявам с моите книги.