Как чете… Памела Манчева

Представи се! Казвам се Памела и уча в училище “Антим I“ в Балчик. 3 „а“ клас съм и благодарение на моята любима госпожа научих за вас. Уча много, за да се гордеят моите родители и г-жа Стоянова с мен. Спортувам и плуване, а когато съм свободна, помагам на мама. Имам си малко братче, което спира да плаче, когато му чета книжки и си играя с него.

Какво са книгите за теб? От книгите научавам винаги нещо интересно, смея се понякога, когато чета. Сега е зима, студено е за игра навън, затова с книгите не е скучно у дома. Винаги нещо научено от тях помага в живота.

Какво четеш в момента? Сега чета “Ужасния Хенри отмъщава“ на Франческа Саймън.

Коя е любимата ти книга? „Сакъз Сардуня“ на Елиф Шафак.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Чета в нас, в стаята си. Обичам да си похапвам нещо, например плод или кекс,ако мама е направила. Сядам правилно, за да ми е удобно, когато чета.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Искам да приличам на Сакъз Сардуня, защото е умно и любопитно момиче.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, в междучасието с приятели си говорим кой колко бързо и какво чете. Приемам препоръки, защото мога да намеря някоя интересна книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? На Ангел Каралийчев “Приказки“, “Български народни приказки“.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Илюстрациите в книгите са, за да си фантазираме повече, а и да си направят почивка очите ни.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Зависи от времето, което имам и от случващото се в сюжета.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? „Хитър Петър“ бих взела заради хитрините на героя. Също би ми помогнала да оцелея книга с мъдри разкази.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Имам тълковен речник. В него, ако не намеря думата, питам мама.

Четеш ли книги от библиотеката? Честно да споделя, новите книжки от мама или от госпожата са супер.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? По задължение е, когато имаме за домашно книгата. Хареса ли ми, е за удоволствие.