Как чете… Мария Кьосева

Представи се! Аз съм Мария Кьосева, на 12 години, от Стара Загора. Уча в СОУ „Максим Горки”.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са развлечение. Когато не знам какво да правя, мога да чета.

Какво четеш в момента? Сега чета книгите за училище и по-точно „Под игото”.

Коя е любимата ти книга? Любимите ми книги са „Алиса в страната на чудесата” и „Хобит”.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Когато съм вкъщи, в леглото и според настроението ми, понякога слушам музика.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Може би искам да приличам на Алиса или Дороти от „Вълшебникът от Оз”.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Обсъждаме книги с някои приятелки и приемам препоръки, когато ми кажат, че книгата е била интересна.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Винаги препоръчвам „Алиса”, „Вълшебникът от Оз”, защото са интересни детски класики, или „Чарли и шоколадовата фабрика”.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, не е важно. Дори ми е по-забавно, когато няма илюстрации, защото мога да си представя нещата по мой начин.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Предпочитам да прочета главата до края, защото ми е интересно и искам да разбера какво се случва. Ако мога, ще прочета на един дъх интересна за мен книга.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Някоя интересна книга, която ще може да ми помогне на този остров.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Ако няма кого да питам, си я записвам някъде или я търся в интернет, но иначе питам мама, тати или някой, който може да знае.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, чета, когато не мога да намеря книгата.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За удоволствие. Чета, когато ми се чете, защото не мисля, че може напълно да се насладиш на книгата, когато е по задължение.