Как чете…Хараламби

Представи се! Роден съм на 04.04.2003 г. в гр. Бургас. В момента съм ученик в ОУ „Васил Левски“ в 6 клас. Обичам да чета. Заедно с моята учителка по български език и литература участвахме в Седмицата на четенето през месец декември 2015 г. Имам получена награда за участието си. Участвам в различни училищни и извънкласни дейности като рецитатор, водещ и герой от приказки в различни драматизации. Редовен читател съм в кварталното читалище и съм деен участник в различни мероприятия на читалището.

Какво са книгите за теб? Книгите са много важни, защото от тях научавам много за моето духовно развитие. Обогатявам си културата, речниковия запас от думи. Те ме учат и ме възпитават на добро поведение.

Какво четеш в момента? В момента чета романа „Под игото“ от Иван Вазов.

Коя е любимата ти книга? „Принцът и просякът“ от автора Марк Твен.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Обикновено намирам време в училищната библиотека. При всяка възможност чета и в занималнята при госпожа Дойчинова. През междучасията също понякога.

На кой литературен герой искаш да приличаш? Бих искал да приличам на героите от романа „Принцът и просякът“. В този роман двамата герои много се различават, но и по много си приличат. Чрез техните роли разбирам какво е да си беден или богат.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Обсъждам прочетените книги с учителката си по литература, възпитателката и приятелите си.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Да, има книги или автори, които препоръчвам на приятелите си. Например „Принцът и просякът“.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, така мога да разбера за природата, пейзажите и героите.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Държа да прочета главата от произведението до края, ако много е интересна.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Бих предпочел да взема книгата „Робинзон Крузо“. От нея бих научил много важни неща за мен и за моя престой на острова.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Ако срещна непозната дума в текста, питам учителя си или възпитателя. Ако няма кой да ми обясни непознатата дума, търся приятел да ми помогне или ползвам речници.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, по-нагоре Ви отговорих.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие и обогатяване на познанията.