Изживей една „Вълшебна Коледа“!

Светлият празник Рождество Христово настъпи! Подаръците са под елхите, в някои къщи чорапите са окачени на камината, а християните по цял свят си разказват историята на Иисус Христос – Божият син, който се родил, за да научи хората да бъдат добри…

Покрай празника има много любопитни истории: за раждането на Христос, за коледната украса, за тайнствения разносвач на подаръци и дори за коледните картички. Те са събрани в малката книжка „Вълшебна Коледа“ (изд. „ФЮТ“). В нея ще откриете достъпна и интересна информация за празника по света. Какво е Адвент? Защо в Англия честват „Пудингова неделя“? Има ли магия в целувките под имела? Кой разнася подаръците – дядо Коледа, Николаус, Бефана или Кристкинд? Отговорите на тези въпроси, че дори и рецепта за коледни сладки ще откриете в книгата с джобен формат.

Може и да се изненадате, но обичаят да се украсяват елхи в България, например, е дошъл от Русия. Още по времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) руските войници показали тази традиция на българите от по-големите населени места и така – до наши дни. Друг интересен за мен факт бе появата на коледната картичка. Художникът Джон Хорсли я създава едва през 1843 г., а днес се изпращат 10 хиляди милиарда коледни картички всяка година!

Естествено, за да бъдат запомнени коледните истории от децата, важно е да бъдат поднесени под формата на игра. Две книги от поредицата „Библиотека „Славейче“ на изд. „ФЮТ“ ще ви помогнат в това начинание.

„Приказки за Дядо Коледа“ предлага три кратки истории, посветени на обичания белобрад старец. В първата джудженцето Алфи, което никак не харесва работата си, оплесква цяла партида с подаръци. Втората история поставя Дядо Коледа в ролята на детектив – той трябва да разбере защо хората го обвиняват, че разплаква децата. А пръст в цялата работа има един самозванец! Третата история разказва за почивния ден на Дядо Коледа, който се оказва свръхнатоварен. Важно е, че поне завършва добре… Трите истории са допълнени от тематични задачи по всяка от тях, чрез които децата ще развият уменията си за четене с разбиране, запаметяване на последователността на сюжета, логика. В края на книжката ще открият читателски дневник, който да попълнят – той също е свързан с темата от книгата.

„Приказки за снежни човеци“ също съдържа три истории за начинаещи читатели, но този път посветени на ледените снежковци. Докато четат, малчуганите ще научат тайната на Снежко, който хитроумно се опитва да провали празничния огън на господин Оутс. Скрежко и Ледун са участници във втората приказка. Те са съседи и ще участват в състезание за най-красив снежен човек. Ема не живее в богата къща, но пък измайсторява Скрежко с много любов. Ледун е собственост на Дафни, но е изработен от слугите ѝ, защото тя е много богата. И макар Дафни да се присмива на Скрежко и Ема, важно е кой се смее последен. 🙂 Третата история е за Мразчо, който вместо с копчета, се окичва с откраднати диаманти. Но дали ще успее да предаде крадците на полицията? И тук трите истории са допълнени от тематични задачи за развиване на четенето с разбиране и логическото мислене.

С тези три чудни книжки ви пожелаваме светла Коледа!

Нека бъде огряна от топлината на домашното огнище. Нека бъде сплотена и задружна. И нека бъде бяла – за да не забравяме колко е хубаво да правиш снежни човеци!