Излезе краткият списък с номинации за медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“

Най-престижната награда за книги за деца и младежи на Обединеното кралство –  Yoto Carnegie Greenaway – обяви краткия списък с номинирани заглавия за 2022 г. Книгите от тазгодишната селекция журито описва като способни

„да развълнуват, трогнат и мотивират младите читатели, които посегнат към тях.”

От общо 33 заглавия в разширения списък, избраните за съкратения наброяват 16 – осем претенденти за медала „Карнеги”, присъждан на автори и осем – за медала „Кейт Грийнауей”, връчван на илюстратори.

Три четвърти от книгите, номинирани за „Карнеги”, разглеждат събития от реалния свят – Втората световна война, бежанската криза, унищожителното цунами в Япония през 2011 г. – с акцент върху силата на приятелството, помагащо на младите хора да преодолеят предизвикателствата и да празнуват различията.

Друга особеност на краткия списък за 2022 година е, че включва две неми книги, или книги без думи, в списъка за медала „Кейт Грийнауей”. По този начин привлича внимание към изобразителния потенциал на този тип четива.

Обявяването на победителите ще се случи на 16-ти юни, като всеки от тях ще получи златен медал, 5000 паунда парична награда и книги на стойност 500 паунда, които да дари на местната библиотеката в своето населено място.

Повече информация за книгите, включени в съкратените списъци, можете да получите от това видео: