„По покривите“ – едно момиче търси майка си

Катрин Ръндъл вече е позната на българските читатели с 2 свои книги – „Изследователят“ и „Добрите крадци“. „По покривите“ (изд. Таралеж) е романът, който ги предхожда. Бил е включен в краткия списък за медал „Карнеги“ и е носител на наградата за детска книга на книжарници Waterstones, както и наградата Blue Peter.

За какво става въпрос?

Историята на Софи не започва по най-добрия начин. Тя е един от малкото оцелели корабокрушенци при инцидент в Ламанша. Бебето е открито в калъфа на виолончело да се носи по водите между Англия и Франция. Невъжможно е да се открият негови родини и така бебето попада в дома на ексцентричния учен господин Чарлз Максим – друг оцелял в корабокрушението.

Двамата живеят щастливо в Лондон, макар и доста далеч от общоприетите правила на (предполагаемо) викторианска Англия. Институциите в лицето на строгата и консервативна г-жа Елиът им създават известни проблеми, но не прекалени.

Единствената истински голяма мъка на Софи е, че не знае къде е майка й. Според всички, тя е загинала в Ламанша, но момичето страстно вярва, че се е спасила и е жива.

Облаците над Софи се сгъстяват, когато навършва 12 години и от инспекцията по закрила на детето решават да я отнемат от Чарлс, заради неподходящо за момиче възпитание. Случайно откритата в лалъфа на виолочнелото табелка ги насочва към Париж по следите на майка й. Уликите, с които разполагат, са малко, а пречките пред тях – много.

В Париж Софи попада на Матео – момче, което от години живее по градските покриви и слиза на улиците само по изключение. Градът и животът, съзерцавани от покривите, изглеждат различно. (Интересен е фактът, че самата Ръндъл обича да ходи по въже и по покривите на сградите в Кеймбридж.) С помощта на новия си свободолюбив приятел и другите деца, които живеят по парижките покриви, Софи може би все пак има шанс да научи какво се е случило с майка й.

“По покривите” (изд. “Таралеж”) е трогателен роман за любовта между дете и майка, за приятелството, упоритостта и свободолюбието. Ръндъл е майстор разказвач – сюжетът е увлекателен, стилът е поетичен и всичко е поръсено с щедра доза ексцентричност и хумор. В някаква степен романът е и обяснение в любов към Париж – описанията на гледките от покривите му са една от най-очарователните особености на историята.

Софи има общи черти с героините от „Изследователят“ и „Добрите крадци“. Също като Вита и Лила тя е волен дух, който притежава смелостта да тръгне против общоприетите порядки, тихата упоритост да преследва целта си докрай и способността да създава приятелства.

Книгата е най-подходяща за читатели между 10 и 13 години, но има потенциала да очарова и извън този възрастов диапазон. Може да бъде използвана в дискусии в читателски клубове и групи по разнообразни теми:

  • Какъв живот се е очаквало да водят момичета по времето на кралица Виктория?
  • Смятате ли, че е оправдано да има забранени за жени професии? (например жена-виолончелистка)
  • Корабът, с който пътуват Софи и майка й се разбива в Ламанша, който разделя Франция и Англия. Какъв друг съвременен начин за прекосяването му има?
  • Сещате ли се за други големи печално известни корабокрушения? (Предложете за допълнителен прочит „Сол при солта“ на Рута Сепетис и „SOS Титаник“ на Кристин Фере-Фльори)
  • Ръндъл описва Париж с искрена любов. Кои са най-големите забележителности на Париж? Кои от тях присъстват в книгата? С коя забележителност се случи инцидент преди няколко години?

Преводът е на Десислава Сотирова.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.