6 детско-юношески романа, вдъхновени от скандинавската митология

Много деца харесват митовете и легендите, защото са фантастични и съдържат в себе си големи порции геройства, смелост, могъщи създания, епични битки. Затова не е чудно, че редица автори стъпват именно на митовете, за да дадат живот на своите книги. Тъй като навън е все още прилично студено, времето е идеално да се потопите в скандинавската митология и викингските приключения. Разгледайте нашите предложения по темата!

„Од и ледените великани“ от Нийл Геймън, изд. „Сиела“

Од е смело момче, чийто баща загива по време на викингска експедиция. Останала сама с детето си, майка му решава да се омъжи повторно, но новият й съпруг не храни добри чувства към завареното момче. Посред страшната зима, Од решава да избяга от дома и да подири щастието, вземайки със себе си брадвата на баща си. Така момчето се впуска в приключението на живота си и въплъщава митовете за Фрея, Один, Локи и страховитите ледени великани, изградили Валхала.

„Пръстенът на нибелунга“ от Елена Павлова, изд. „Кибеа“

„Пръстенът на нибелунга“, адаптирана четирилогия по либретото на Рихард Вагнер, разказва за безграничната мощ на боговете, тяхната себичност и желанието им за всевластие чрез вълшебен пръстен, изкован от легендарното рейнско злато. Интригите на боговете завихрят неподозирани събития и стават причина за раждането на герои, свободни в желанията и волята си. В крайна сметка, светът получава възможност да започне наново съдбата си, този път без предначертаност.

„Магнус Чейс и боговете на Асгард“ от Рик Риърдън, изд. „Егмонт“

Рик Риърдън е страстен почитател на скандинавската и древногръцката митологии, както може да се види и в други негови произведения. Поредицата за Магнус Чейс е вдъхновена именно от нордическите митове.

Магнус Чейс е хлапе, останало на улицата след смъртта на майка си. Един ден се появява човек, който му заявява, че е негов чичо и му разказва необикновена история за собственото му минало. Така Магнус разбира, че е син на древен бог и му предстои да изиграе важна роля в настъпващата война между божествата на Асгард.

„Скандинавска митология“ от Нийл Геймън, изд. „Сиела“

Геймън базира огромна част от книгите си на скандинавските митове и легенди. Нищо чудно, че това е второ негово заглавие в статията! В „Скандинавска митология“ той преразказва нордическите сказания по различен и приказен начин. Книгата започва със създаването на деветте свята, раждането и възхода на божествата, джуджетата и великаните. Накрая стига чак до последвалата гибел на боговете и началото на новия и свободен свят.

„Как да си дресираш дракон“ от Кресида Коуел, изд. „Колибри“

Изключително забавна и пиперлива поредица книги за викинги и страховити дракони!

Хълцук Кръвожадни Херингски Трети е обикновено момче-викинг, което не блести с особено сила. Но като син на вожда, на него му се налага да докаже, че го бива за Герой. При това да го стори по трудния начин! По традиция, всеки младеж в селото трябва да залови и дресира дракон. Хълцук успява да хване малък беззъб дракон, способен на велики дела.

„Морето на троловете“ от Нанси Фармър, изд. „Инфодар“

Действието в „Морето на троловете“ се развива в Англия, Скандинавия и митическия свят Йотунхайм – светът на великаните. Джак и неговата сестра Луси са отвлечени от викинги, за да бъдат продадени в робство. На борда на кораба Джак се запознава с Торгил, Олаф Едновеждия и гарвана Смело сърце. Животът на децата бива пощаден, тъй като Джак е бард, а Луси е обещана на кралицата. Това е началото на невероятно пътешествие, изпълнено с приключения и неочаквани обрати!

За съжаление, „Морето на троловете“ трудно може да се намери в книжарниците. Но пък това е чудесен повод да потърсите книгата в близката библиотека – още по-хубаво начало за една фантастична история!