Инициативата „Чети с мен“ събра малки и големи читатели в цялата страна

Третото издание на националната кампания „Чети“, която се провежда по патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев, се проведе на 11 юни в населени места в цялата страна. Ето само част от разказите за протичането на четенията на открито, които получихме.

От РБ „Боян Пенев“ – Разград ни писаха:

„Събитието, организирано от Регионалната библиотека, премина традиционно с добро настроение и радващото присъствие на деца и тийнейджъри.

 

Прозвучаха стихове и любими цитати от книги. Традиционно най-активни бяха представителите на клуб „Репортери“ към ЦУТНТ. Те представиха любими цитати от книги.

 

Оказа се, че най-обичаното произведение от малки и големи е прекрасният роман на Екзюпери „Малкият принц“. Чухме също откъси от класически и съвременни романи. С разумни доводи „за“ или „против“ електронните книги един млад човек ни убеди, че не е толкова съществено какво е физическото тяло на книгата – по-важно е текста да грабва четящия човек. След което ни „грабна“ с откъс от романа на Рей Бредбъри „Вино от глухарчета“.
В четенето на открито почти всичко е забавна игра. В обособения приказен кът децата се радваха на специално подготвени за тях фотьойли.“

Библиотекарите от Монтана пък не са се ограничили в рамките на града, а са представили кампанията и в Сърбия:

„На 11 юни 2016 г. „РБ „Гео Милев” – гр. Монтана се включи в третото издание на националната кампания „Чети с мен” пред паметника на Йордан Радичков. Част от екипа на РБ „Гео Милев” направи двудневен туристически тур в Сърбия и паралелно с откриването в Монтана, на късче на територията на България, по време на пътуване към гр. Пирот, Сърбия, се включи в кампанията „Чети с мен” 2016.

 

Кети Костадинова, директор на РБ „Гео Милев”, даде старт на кампанията като умишлено избра книгата „Книжарница на колела” от Джени Колган, не само заради заглавието, а защото това е книга за любовта към книгите.

 

Екипът на библиотеката се бе подготвил със специално изготвен плакат за събитието, стикери и част от най-новите вълнуващи заглавия, постъпили в библиотечния фонд. Сръбските граждани също бяха запознати с кампанията, по време на която цяла България чете.“

Библиотеката при НЧ „Просвета 1925 – Мездра“ специално за събитието изработва фигурата Читанко, който вече е в библиотеката и очаква с нетърпение малки и големи читатели от града, за да почетат заедно някоя забавна, популярна или интересна книга.

„На 11 юни 2016г. от 10ч. на зелената морава пред „Народно читалище Просвета 1925-Мездра“ малки и големи читатели се включиха в Националната кампания „Чети с мен“. Четенето в Мездра беше открито от секретаря на читалището Валентина Цекова, а сред присъстващите, освен кмета и представители на Община Мездра, бяха и младежите от Защитеното жилище в Мездра.

Бяха подредени две витрини от книги за децата, както и книги за възрастни. Някои от участниците в четенето носеха свои книги, други си избраха от библиотечните заглавия.

Четенето започна от малките читатели, които прочетоха откъси от книжки за Франклин, популярни приказки от Елин Пелин, както и български и чужди народни приказки. Те получиха рисуване на маска от нашия доброволец Николай Миленов, а накрая всички изработиха пано „Чети с мен“ от хартиените си ръчички и имената за спомен от кампанията.

Възрастните читатели също ни представиха интересни разкази, откъси от приказки или пък препоръчаха увлекателни за тях книги.

Благодарим на нашите доброволци Николай Миленов и Калин Топалски за всеотдайната подкрепа в осъществяването на „Чети с мен“.“

Основната част от кампанията се проведе в Цар Симеоновата градина в Пловдив където четоха президентът Росен Плевнелиев, Божана Апостолова, Георги Господинов, Поли Генова, Рафи и много други известни личности. Специален гост на третото издание на „Чети с мен“ бе НКВ принцеса на Кралство Нидерландия Лаурентин ван Оранйе.