Императрица по случайност: необикновената история на Сиси

Елизабет Баварска, наричана на галено Сиси, е една от фигурите в световната история, вдъхновила не един и два романа. Любима на австрийския император Франц Йосиф, капризна и своенравна, тя е вълнувала писатели и режисьори, а по пътя си е срещала обожатели и врагове. Катрин дьо Лаза се заема с предизвикателството да разкаже на тийнейджърите историята на тази твърде интересна дама преди да се възкачи на престола на Австрийската империя.

„Сиси. Дневникът на Елизабет Баварска, бъдеща императрица на Австрия 1853 – 1855 г.“ представя една буйна 15-годишна девойка, която мечтае за слънце, вятър в косите и щури приключения. Тя язди кон като хала, ненавижда френските глаголи и докарва до лудост учителите си. Сиси, която е като вулкан от емоции, започва да води свой дневник на 15-годишна възраст и в него излива страстите и страданията си, приготовленията на сестра й Нене за съпруга на австрийския император и съдбоносното пътуване до Бад Ишъл, където Франц Йосиф се влюбва в нея до полуда.

Катрин дьо Лаза умело изгражда под формата на дневник вълнуващата история на Елизабет, която също се влюбва в императора, но не може да свикне с короната на главата си. Тя трябва да придобие толкова много умения, да натрупа безброй знания, да изучава различни езици, да се държи като истинска дама – все изисквания, които се оказват бреме за бъдещата императрица. Дневникът разкрива мислите и чувствата на момичето и проследява пътя му от конюшните на Посенхофен, където обича да прекарва времето си, до балните зали на Виена:

„В сивото ми ежедневие се открояват само две незабравими срещи. Първата беше с Шекспир, от чиито творби попих всяка дума. Влюбих се в него в театъра в Мюнхен и вече не се нуждая нито от Нене, нито от Мишката, за да изучавам английски с часове всеки ден…“

„Имаше само един начин да се спася от този обсебващ двор – да говоря на езици, които те не знаят.“

Задушаващите протоколни действия на австрийския двор са твърде несъвместими със светогледа на свободолюбивата девойка, а политическите убеждения на любимия й често са в разрез с нейните собствени.

„Мисля, че започвам да разбирам Франц Йосиф – Бог го е избрал да управлява Австрийската империя… Абсолютната монархия е свещеното богатство, което е получил от своите предци. Да сподели и най-малката частица от тази власт с когото и да било би означавало да извърши сериозно прегрешение спрямо самия себе си…

 

Възхищавам се на моя съпруг, задето на двадесет и три години притежава толкова твърда увереност в своето предопределение. Защо обаче избра за своя спътница в този скован като на статуя живот точно мен, която съм вятърът, птицата, свободата?“

Възможно ли е такава пламенна любов да превъзмогне всичко и всички или полека-лека е обречена да изтлее? Това разказват романите и филмите, посветени на Сиси.

Книгата, преведена от Борис Христов, е част от поредицата „Моята история“ на изд. „ПАН“, която представя исторически събития през погледа на млади героини. Всички заглавия от поредицата са оформени като дневници и са с твърди корици, а в края им има раздел с допълнителна информация за дадения период или историческа личност. Подходящи са за момичета над 11 години.

Не пропускайте и ревютата за други книги от поредицата:

  

Автор: Вал Стоева