Градска поетична обиколка за деца

За шеста година фондация „Прочети София“ кани жители и гости на града на своите Литературни маршрути. През 2024 г. предстоят 14 нови градски литературни разходки – през май, юли и септември. Първата, подходяща за деца, ще се проведе на 11.05. (събота) от 11 ч. със сборен пункт Орлов мост (от страната на Борисовата градина). Събитието е насочено към ученици от VI и VII клас и е с вход свободен без предварително записване. Водещ през маршрута ще бъде писателката, преводачка и издателка Зорница Христова.

> За конкретния маршрут <

Ето как изглежда маршрутът през очите на неговата авторка: „Можете ли да стъпвате само по плочките, но не и по линиите между тях? Поставяли ли сте си като деца такива предизвикателства? А знаете ли, че такива игри се играят и с думите? В тази разходка ще разконспирираме литературните термини, по-точно онези, които са свързани с поезията. Те не са виновни, че ги дават по матурите! Ще разберем как мяукат мъжките рими и как – женските. Кои поетически похвати се срещат по модните витрини. Ще се опитаме да вмъкнем поетическите стъпки в свои собствени смешни походки – като в прочутото Министерство на смешните походки на Джон Клийз. И ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература!“

> За проекта „Литературни маршрути“ <

Маршрутите са градски разходки, организирани от фондация „Прочети София“. Тяхна цел е да представят по интересен и задълбочен начин литературната история на страната и променят перспективата към града, разглеждайки го изключително и само като литературна територия. Всяка година в инициативата участват нови водещи (писатели и поети, теоретици и литературни историци), всеки от които подготвя изцяло авторско трасе и насочва вниманието на публиката към различни факти, гледки и похвати за работа с текст.

Проектът „Литературни маршрути“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Културния календар за 2024.