6 книги с гости…от други книги

Приказните герои са като стари познайници. Знаем историите им, смятаме, че можем да предвидим какво биха направили или казали. Често се случва героите от класическите приказки и романи да ни послужат в метафора, а се оказва, че те са вдъхновяващи и за редица съвременни автори. Ето в кои произведения ще се натъкнете на познати протагонисти, погледнати от друг ъгъл.

„Няма дракон в тази приказка“ от Лу Картър и Дебора Олрайт, изд. „Хермес“

Един ден Драконът решително отказва да участва в досегашните си приказки. Респективно – да се бие с рицари, да пленява принцеси и да всява ужас и страх. Вместо това тръгва да си търси приказка, в която да е герой – доблестен и смел. Оказва се обаче, че да си намери нова история не е лесна задача. Червената шапчица няма нужда от него, нито Хензел и Гретел, още по-малко пък трите прасенца. В усилието си да намери своето място, Драконът успява да забърка голяма, преголяма каша. Приказните герои са смутени, но осъзнават, че започва нова история, в която имат нужда от също нов герой. Сигурни сме, че децата (4-6 години) вече се досещат кой може да бъде той.

„Малки легенди“, поредица от Том Пърсивал, изд. „Таралеж“

Джак си живее чудесно със своите приказни приятели. Докато в градчето им не пристига Ананси, който бързо печели симпатиите на останалите. Джак вижда Ананси да говори с трол и това може да вещае само беди. Момчето се опитва да предупреди съгражданите си, само че никой не му вярва. Затова то решава само да събере доказателства, като за целта се обръща за помощ към една вещица. Помощта на вещиците винаги има цена, а каква ще е тя в този случай ще разберат читателите между 6 и 9 години.

„Денят, в който пропаднах в приказка“ от Бен Милър, изд. „Хермес“

В една нощ, изпълнена с бученето на проливен дъжд, от земята край Хилкот изниква голям, нов и модеренсупермаркет, на чиято табела пише „При Грим“. Лана се бори с раздразненето и разочарованието си, когато майка им й предлага да се разходят до новия супермаркет. В крайна сметка момичето си излиза с томче приказки, от което майка й започва й да чете още същата вечер. Още при следващото посещение на Лана в „При Грим“ едно старче я бутва през портал, който я пренася в „Спящата красавица“. Там героинята и читателите (8-10 години) разбират, че злите сили наистина съществуват, а опасностите могат да бъдат смъртоносни дори във вълшебните светове.

„Кръстьо, частен детектив. В Долната земя“ от Юлия Спиридонова, изд. „Фют“

Кръстьо е възпълно смешно човече, което опитва да прилича на готин тип, но не му се получава. Той работи в детективската кантора на господин Пинчертон – до малко преди Коледа, когато най-безцеремонно е изритан навън. Вместо да увеси нос, нашият герой решава да отвори своя собствена кантора. Не след дълго се появява и първият му клиент с най-заплетения възможен случай, предоставян на детектив. Кръстьо ще трябва да се изправи пред цяла сюрия създания от българския фолклор, за да изпълни мисията си – да върне откраднатите детски приказки. Негови верни помощници ще станат децата между 8 и 10 години.

„Тили и книгобродците“ и „Тили и изгубените приказки“ от Ана Джеймс, изд. “Orange books”

Матилда (Тили) Пейджъс е 11-годишно момиче, което живее с баба си и дядо си. Един ден Тили отива в семейната книжарница и заварва Анн – очарователно луничаво създание с червени плитки и бурно въображение. Не след дълго в книжарницата се появява Алиса – своенравна русокоска със синя рокля. Вече няма никакво съмнение, че Тили умее да вижда литературните герои. Не й отнема много време да разбере, че може и да влиза с тях от книга в книга. Оказва се, че и други членове на семейството й притежават необикновената дарба. Но безстрашните книголюбители между 10 и 13 г. ще узнаят, че книгобродството може да бъде много, много опасно!

“Земята на приказките: Заклинанието“ от Крис Колфър, изд. „Рива“

Близнаците Алекс и Конър получават от баба си книга с приказки. Скоро обаче осъзнават, че книгата е вход към вълшебни страни, в които така познатите истории не са приключили, а продължават да се разгръщат. Престоят на момчетата в Земята на приказките е вълнуващ низ от приключения и срещи с емблематични герои и създания. Връщането в човешкия свят обаче се оказва по-трудно, отколкото близнаците очакват. Ще успеят ли Алекс и Конър да се завърнат у дома и кой ще се опита да ги спре? Книгата е първа част от поредицата „Земята на приказките“ и е подходяща за романтични читатели между 9 и 13 години.

Приятно четене! Не бихме се учудили, ако гореизброените заглавия присетят децата за приказките и класическите романи и събудят интереса им към тях.