Малкият Елиът, големият град и малките радости

В дни, когато се чувстваш малък и изгубен в големия град, най-добре e да прочетеш книгата „Малкият Елиът и големият град” на Майк Кюрито (изд. „Прозорец”). Историята ни разхожда из големия град на малкия Елиът, в който едно необикновено слонче на пъстри точки ни показва малките хубави неща в живота.

Книгата ми беше препоръчана от едно друго малко слонче, което се припозна в историите на Елиът и искрено се трогна от началото до края. Разгледах 36-те страници на книгата и много я харесах. И аз като Елиът харесвам да живея в големия град, но понякога се чувствам изгубена и сама в него. Затова и толкова бързо малкият герой ми стана симпатичен.

Малкият Елиът наистина е малък и понякога среща трудности по пътя си. Сред големите тълпи в метрото се пази, за да не го смачкат. Когато иска да си вземе нещо от горния рафт на хладилника, трябва да се покатери на съседен рафт. А за да си отвори вратата, използва хобота си, който не винаги е достатъчно дълъг. Но най-трудно за Елиът е да си купи кексче от сладкарницата. Той е толкова мъничък, че продавачката дори не го вижда. Вървейки тъжно към вкъщи, малкото слонче се среща с едно още по-малко същество – мишле – също само и беззащитно. Няма да ви разкривам развръзката, но все пак ще споделя, че малките радости в живота се забелязват, ако наистина се оглеждаш за тях – едно кексче и едно прекрасно ново приятелство.

Интересен факт е, че Майк Кюрито е автор и илюстратор на книгата. За него е удоволствие да изпише лично заглавието на книгата и името си на всеки език, на който тя е преведена. Българското издание също е част от тази лична традиция на автора. Самите илюстрации също са чудесни. Семпли и красиви, те описват много добре настроението на Елиът в различните истории.

Автор: Илияна Енчева