Фроде, другите калпазани и крадецът с тротинетка

Датския писател Оле Лун Киркегор отдавна е познат у нас още от средата на 80-те години на миналия ве с книгите си за деца „Ото е носорог“, „Виргил Дребосъка“ и „Гумения Тарзан“. В последните години изд. „Дамян Яков“ издаде още няколко негови заглавия – „Алберт“, „Орла жабаря“, „Летящото килимче на Хасим“ и „Фроде и всичките други калпазани“.

Фроде е 7-годишен хлапак, който живее в Къщата на ъгъла. Там живее още г-н Стихиев, наричан от Фроде Стихийно бедствие и госпожиците Раун и Ирене ТВ. В двора на къщата живее и младежът Симе, който е готов да сподели всичките си знания и опит за пакостничеството или както мило ги нарича той „дяволийки“.

Скоро Фроде тръгва в първи клас, което общо взето е досадна работа, но дава нови възможности за дяволийки с главен обект учителя. За капак тайнствен и нагъл крадец с тротинетка започва да отмъква различни предмети от г-н Стихиев – писалка, телефон и дори панталона му. Фроде, гаджето му Стине, съученикът му Спете Забравана, Симе и бликащият от идеи и планове Лерис се заемат със залавянето му.

Оле Лун Киркегор е написал характерна за него история – простичък сюжет със забавни сценки и обрати, малко, но характерни герои и изобилие от щуротии и чувство за хумор. В най-добрите традиции на Астрид Линдгрен, Фроде и останалите калпазани често не разбират света на възрастните и глупавите му ограничения и са готови  да се заемат с всяка дяволийка, родила се в пространството между ушите им. Свежият им поглед към живота наподобява този на малките читатели, но и големите имат доста поводи да се усмихнат и да се надсмеят над себе си.

Едно от най-големите достойнства на „Фроде и всичките други калпазани“ е пъстрата палитра от комични образи. Моят любимец е г-н Стихиев, който мрази всичко и всички, но най-вече децата. В Къщата на ъгъла живее само едно дете (Фроде), но според него и това е твърде, твърде много. Г-н Стихиев винаги е на ръба на апоплектичен удар и е идеалното въплъщение на онзи вечно намръщен и свадлив съсед, когото всички имаме. Същият, който в крайна сметка се оказва добър, но самотен човек, който търси внимание.

Книгата е подходяща най-вече за деца между 7 и 10 години, включително и неуверени читатели. Четенето на текста върви лесно и бързо – изреченията са кратки, няма дълги, подробни описания, за сметка на изобилие от диалози, изпъстрени с комични реплики. Шрифтът е достатъчно голям, а изданието е с твърди корици.

Историята на Фроде и останалите калпазани е илюстрирана от самия Оле Лун Киркегор и макар илюстрациите да са малко груби за моя вкус, чудесно разкриват комедийния и леко ироничен тон на историята.

Преводът е на Росица Цветанова, която подозирам, че доста се е забавлявала с репликите на г-н Стихиев.

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да ревюираме книги за Вас.