Нека кажем: „Лека нощ, Зайко“!

С радост установявам, че броят на т.нар. „интерактивни книги“ на пазара се увеличава. Първата такава, която проправи тясна пътечка, беше „Натисни точката“ на Ерве Тюле. После дойде сладурската поредица на Бианка Шулце за темпераментния Дракон. Появи се и българско попълнение в жанра в лицето на „Пролет, лято, есен, зима“ от Христина Петрова. А сега имам удоволствието да ви представя и „Лека нощ, Зайко!“ от Йорг Мюле (изд. „Панда“)!

Книгата е предназначена за най-малките читатели и освен приятни моменти на игра, ще донесе и успокоение преди сън. Почти всеки родител знае какво предизвикателство е понякога мушването между чаршафите вечер. „Лека нощ, Зайко!“ може да се окаже верен съюзник и помощник в тази мисия. А защо не и да се превърне в нов ритуал преди лягане! Книжното тяло е направено от здрав картон, така че със сигурност ще издържи много четене, забавление и гушкане.

Кратката история придружава едно малко и уморено зайче до неговото легло. Разбира се, преди да потъне в сън, Зайко трябва да се облече, измие, да се завие и мъничко да се поглези. Малките слушатели също участват активно във всичко, което прави зайчето! Те могат да го погалят, да му покажат пижамката, да му оправят възглавницата, а накрая – да изгасят и лампата.

Илюстрациите също са дело на Йорг Мюле и представят прекрасно целта на книгата. Те са изчистени, семпли, но с меки форми и в тях няма нищо, което да пресища сетивата преди лягане. Когато разгръщат страниците, децата виждат единствено зайчето, а това прави асоциирането им с него по-лесно.

Ако не сте попадали досега на интерактивни книги или просто не се досещате как може да представите тази конкретно, ето няколко възможности:

  • Изпълнявайте посочените в книгата действия заедно с детето. Така то ще затвърди знанията си какво се прави преди сън и ще усети колко ви е приятно с него. Подобни моменти ще затвурдят връзката и близостта ви.
  • След като изпълните указанията за зайчето, направете същото и за детето. Например след като детето потупа животинката по рамото, потупайте го и вие по неговото. Когато мъничето оправи възглавницата за Зайко, нагласете и вие неговата. Така асоциацията с ритуала на зайчето неусетно се пренася в минутите преди сън.
  • В случай, че детето има любима плюшена играчка, можете да му предложите да направи същите неща и за нея. По този начин се поощрява и развива чувството за грижа и отговорност. А освен това е много по-вероятно детето да заспи по-бързо, ако и още някой е завит до него. Още по-добре, ако имате плюшено зайче!

Сладки сънища на малки и големи!

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.