Еверест – първи поглед към великите Хималаи

За любителите на планините всяка енциклопедия, била тя и за деца, със заглавие “Еверест” действа като магнит. А когато изданието е впечатляващо – голям формат, твърди корици, плътна хартия, богато илюстровано – срещата на читателите и книгата е неизбежно.

“Еверест” (изд. Дакелче) е дело на Сангма Франсис и илюстраторката Лиск Фенг и е най-подходяща за деца над 7 години. Енциклопедията е идеалното четиво за първа среща с Хималаите и техния, а и на планетата, връх-първенец. Авторката внимателно е подбрала интересни акценти от изобилието от информация и интересни факти за Еверест, като се е съсредоточила върху създаването на широка картина за крехката екосистема и влиянието, което й оказва височнния туризъм. Тъй като върхът е висок близо 9000 м, Сангма Франсис логично разделя информацията за хората (местни и алпинисти), животните и растенията в региона според надморската височина – до 3000 м, над 3000 м, над 5400 и над 8000 м.


Ако очаквате да намерите подробна информация за Еверест, ще трябва да се насочите към друга енциклопедия. Целта на Франсис и Фенг не е да бъдат изчерпателни, а да запалят искрата на любопитството към най-високия връх на Земята и да привлекат вниманието на малките читатели към уникалната природа на Хималаите, животът, традиционните вярвания и силната връзка на местните хора с планината, както и екологичната заплаха от засилващият се наплив от алпинисти в района на върха.


Макар и стегната и обрана откъм информация, книгата крие любопитни изненади и за възрастните читатели. Например, с удоволствие научих за Голямото тригонометрично измерване на Индия, кой и кога измерва височината на Еверест, както и защо глетчерите изглеждат сини.

Илюстрациите на Лиск Фенг са едновременно по детски опростени, със сравнително грубоват и ъгловат рисунък, лишени от големи подробности и с ограничена цветова палитра, но и много въздействащи. Стилът й идеално предава суровостта на условията на такава голяма височина и незначителността на човека в голямата природна картина.

Без съмнение “Еверест” е достойно попълнение за всяка домашна библиотека, а аз знам, че у дома ще я разглеждаме и четем много пъти като отправна точка към по-задълбочени знания за великите Хималаи.

Автор: Лора Филипова