Еверест – първи поглед към великите Хималаи

За любителите на планините всяка енциклопедия със заглавие „Еверест“ действа като магнит. Когато изданието е впечатляващо – голям формат, твърди корици, плътна хартия, богато илюстровано – срещата на читателите с книгата е неизбежно.

„Еверест“ (изд. Дакелче) е дело на Сангма Франсис и илюстраторката Лиск Фенг и е най-подходяща за деца над 7 години. Енциклопедията е идеалното четиво за първа среща с Хималаите и техния, а и на планетата, връх-първенец.

Авторката внимателно е подбрала интересни акценти от изобилието от информация за Еверест. Съсредоточила се е върху създаването на широка картина за крехката екосистема и влиянието, което й оказва височнният туризъм.

Тъй като върхът е висок близо 9000 м, Сангма Франсис логично разделя информацията за хората (местни и алпинисти), животните и растенията в региона според надморската височина – до 3000 м, над 3000 м, над 5400 и над 8000 м.

Ако очаквате да намерите подробна информация за Еверест, ще трябва да се насочите към друга енциклопедия. Целта на Франсис и Фенг не е да бъдат изчерпателни, а да запалят искрата на любопитството към най-високия връх на Земята.

Задачата им е да привлекат вниманието на малките читатели към уникалната природа на Хималаите, към живота, традиционните вярвания и силната връзка на местните хора с планината. Важен акцент е и екологичната заплаха от засилващият се наплив от алпинисти в района на върха.Макар и стегната и обрана откъм информация, книгата крие любопитни изненади и за възрастните читатели. Аз например с удоволствие научих за Голямото тригонометрично измерване на Индия, за това кой и кога измерва височината на Еверест, както и защо глетчерите изглеждат сини.

Илюстрациите на Лиск Фенг са много въздействащи. Едновременно по детски опростени, със сравнително грубоват и ъгловат рисунък, лишени от големи подробности и с ограничена цветова палитра. Стилът й идеално предава суровостта на условията на такава голяма височина и незначителността на човека в голямата природна картина.

Без съмнение „Еверест“ е достойно попълнение за всяка домашна библиотека, а аз знам, че у дома ще я разглеждаме и четем много пъти като отправна точка към по-задълбочени знания за великите Хималаи.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.