Единственият Музей на мумините отвори врати в Тампере

Единственият в света музей, посветен на симпатичните хипопотамоподобни герои на Туве Янсон, отвори врати във финландския град Тампере този уикенд, съобщава Финландската радио-телевизионна компания.

Муминският музей пресъздава характерната спокойна и приказна атмосфера на Муминската долина, а в центъра на експозицията е двуметров макет на кръглата синя муминска къща. В музея са изложени почти 400 оригинални илюстрации на мумините на Янсон и около 300 триизмерни мумински композиции на нейната партньорка в живота графичната дизайнерка Туулики Пиетила. Част от експонатите се показват пред публика за първи път, а всички са преминали през прецизна реставрация.

Изграждането на музея струва 3,6 млн. евро, а очакваният годишен брой на посетителите е 200 000. За създаването му именно в Тампере (Янсон е родена и живяла в Хелзинки) жителите на града трябва да благодарят на тогавашния директор на Музея на изкуствата в Тампере: преди смъртта си Туве Янсон безуспешно търси музей в Хелзинки, на когото да дари над 2000 свои илюстрации. Тогава илюстрациите не са възприемани като изкуство и в крайна сметка ги приема Музея на изкуствата в Тампере, където по това време има изложба на Пиетила.