Девет хремави планети

„Ето над тези загадки големи

днес блъскат главите си сто академии.

Но ние с фантазия, смелост и смях

ще ги отгатнем по-бързо от тях.“

„Девет хремави планети“ на Румен Иванчев (изд. „Жанет-45“) е закачлив начин да бъде представена на децата слънчевата ни система. Стихотворната форма и пъстрите илюстрации допълват информацията и малките читатели неусетно научават всичко за Юпитер, Венера, Земята и благотворното влияние на доктор Слънчо. Кометите, метеорите и другите космически субекти също не са подминати, а посланието да пазим своя общ дом е толкова нужно днес!

В поредица от стихове авторът представя на децата планетите – те са болни и хремави, непрекъснато подсмърчат и търсят цяр за болежките си. Понякога обаче не става само с чай от лют пипер – трябва да помогне специалист. Така цар Юпитер обявява, че който излекува подчинените му, ще бъде наполовина цар. В търсенето и предлагането на решения се впускат всякакви „спътници, след тях комети, метеори и ракети“, а галактическите пощи не заспиват дълго време.

Решението идва от малко метеорче с моторче, което съобщава адреса на най-добрия лекар за болните планети – чичо Слънчо. Той живее на Пътя Млечен, деветстотната пресечка, станция „Голяма мечка“ и набързо успява да стопли и излекува планетите, давайки им нови орбити около него. А това, че Слънчо получава цялото царство, изобщо не е важно щом планетите са здрави, нали?

Илюстрациите в книгата са дело на девет млади художници в постоянна орбита: Борис Бонев, Деян Янев, Надежда Георгиева, Невена Николчева, Кристина Славкова, Александра Чаушова, Диана Николова, Михаил Михайлов и Венцислав Вълев. Те са изобразили планетите – герои по различен начин и затова можете да откриете няколко версии на Слънчо или на Юпитер например. Рисунката на кой художник ще ви хареса повече, зависи изцяло от личния ви вкус.

Оформлението на книгата отново е чудесно – както всички книги на изд. „Жанет – 45“ между другото – форматът е голям, хартията е плътна и гланцирана, а белите страници позволяват на отделните илюстрации да изпъкнат още по-добре. Стилният шрифт не само е достатъчно четивен, но и превръща книгата в страхотен подарък за очите и душата. Не пропускайте да отбележите планетката, която се върти в орбита около номерацията на страниците – на мен лично ми допадна много.

За по-малките читатели, които се чудят защо хремавите планети са девет, а не осем, както ги учат сега в училище, ще уточня: макар Плутон днес да не спада към основните планети от Слънчевата система, защото бе обявена за планета – джудже и учените я отхвърлиха от този престижен планетен списък, тя дълго време бе изучавана в училище като деветата планета. И макар да е много малка и отдалечена от Слънцето, тя носи своето очарование. Затова – поздравления за решението на автора да включи и нея в книгата!

Автор: Вал Стоева