Детски книги става на 2 годинки

Сайтът „Детски книги“, част от групата на най-големия сайт за книги и четене „Аз чета“, днес навършва 2 години. Стартирал на 06.03.2012 г.,  „Детски книги“ се стреми да развива и насърчава детското четене чрез нестандартни кампании като „Читателска щафета“ и наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“. Сред основните цели на екипа е и представянето на детско-юношеската литература, издавана на български език, както от гледна точка на по-младите читатели, така и от родителска гледна точка.

За своите две годинки „Детски книги“ успя да представи под формата на авторски ревюта над 500 заглавия от книжния свят, запозна децата с някои от най-обичаните български автори чрез „забавни“ интервюта и показа на родителите  от световните съвети в областта на развитие и насърчаване на четенето. Освен това сайтът проведе три успешни издания на кампанията „Читателска щафета“, а през 2013 г. организира и Първата национална годишна награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“.

Въпреки трудностите, въпреки откритото неразбиране на реалната ситуация и скептицизма у голяма част от възрастните, екипът на „Детски книги“ продължава да гледа и да върви напред. Целите му включват активно представяне и развитие на българската детско-юношеска литература, насърчаване на четенето във всичките му форми и стремеж за обединяване на всички звена, отговорни за срещата на децата с книгите – семейство, училище, библиотека, институции, медии и бизнес. И макар пречките пред детското четене да изглеждат големи, ентусиазмът и желанието за развитие на четящо общество от млади хора вдъхва увереност на екипа, че всяко усилие ще бъде оправдано. Дори с една прочетена страница, с една прочетена книга, с едно детско сърчице, спечелено на страната на книгите…