Детска лаборатория „Сапунено мехурче“ в къща музей „Димитър Димов“ през август

От 2 август до 2 септември 2021 г. къщата музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей организира лятна лаборатория „Сапунено мехурче“ за деца от 1 до 4 клас.

Името ѝ не е случайно – така се нарича първата лаборатория, която Димитър Димов прави в една барачка в двора на къщата, където живее със семейството си, след пристигането им в София през 1919 г.

Детската образователна програма ще се провежда всеки работен ден, от 10:00 до 17:00 ч., с времетраене 1 час и ще включва любопитни демонстрации и занимания от областта на химията, физиката, биологията, фотографията и литературата, съобразени с възрастта на участниците.

Ще включва и правене на сапунени мехурчета по специалната рецепта на Димитър Димов!

Днес музеят, намиращ се в дома, в който писателят прекарва последните 12 години от живота си, съхранява неговата лаборатория по химия, уреди по физика и радиотехника, апаратура по фотография. Архивът пази ръкописи, снимки, кореспонденция, статии, лекциите му по анатомия, зоология, както и богата библиотека с научна и художествена литература.

Малките посетители ще имат възможност да се запознаят с интересни факти от биографията на писателя – къде и как е преминало детството му, какво е обичал да чете, на какви игри е играел, какъв ученик е бил. Във временна витрина на музея ще бъдат експонирани и малко познати материали от архива на Димов, свързани с неговите детски интереси и занимания.

Посещенията в лятната лаборатория ще се осъществяват след предварително записване, не по-късно от предходния работен ден, на тел: 0878 864 111, е-mail: museum_d.dimov@abv.bg или чрез съобщение на страницата на къщата музей във Фейсбук.

С цел осигуряване на безопасна и здравословна среда, ще се допускат групи до 5-6 души. Носенето на лична предпазна маска за лице е задължително!

Къща музей „Димитър Димов“ се намира на ул. „Кръстьо Сарафов“ 26 в столичния квартал „Лозенец“. Вход за посещение: 5 лв. За ученици, студенти и пенсионери – 3 лв. Всеки последен четвъртък от месеца входът е свободен.