Коледни приказни чудеса

Коледа… Най-хубавото време в годината, коледен дух, звънчета… Дядо Коледа… Дрън-дрън! Измислиците са, за да поддържат въображението и да забавляват малчуганите, а ние… Ние вече сме големи и знаем, че няма нищо подобно.

А какво всъщност значи, че няма Дядо Коледа? Защо не? Е, може и да не обикаля и да не носи PSP и компютри по къщите, но това не значи, че го няма! Чували ли сте за писмото на редактора на английския вестник Sun до Вирджиния? Много правилно си беше написал човекът, че любовта също не се вижда, но това не значи, че я няма. Защо и Дядо Коледа да го няма? Та не е ли идеята за него в това, че когато имаш нужда, ще ти помогне? И че на Коледа стават чудеса, стига силно да вярваш? Затова тази година написах писмо. Мислено. Не, няма да ви кажа какво пишеше в него, но мисля, че ще го получа. Защото, както прочетохме в една прекрасна коледна книжка – „Вярвай в чудеса” на Павлина Вежинова – как да ти донесе подарък добрият старец, ако не вярваш?

А за книжката – открихме я на Панаира на книгата. Впечатли ме, защото е написана от дъщерята на Павел Вежинов. И е коледна. И много интересна. И завършва с усмивка. Даже и с леко просълзяване (от моя страна). В нея се преплитат историите на едно джудже, едно еленче и едно момче. А, да, и на Дядо Коледа, разбира се. Но не е някоя сладникава книжка с картинки, а чудесно четиво за дни като тези. За децата, търсещ отговори на въпросите за Дядо Коледа. И най-вече за родителите им, които понякога – изморени от работа и грижи – забравят да мечтаят и да се оглеждат около себе си.

Огледайте се, хора! Светът може да бъде прекрасно място за живеене. Стига да се усмихнем и да си спомним, че както любовта съществува, така го има и Дядо Коледа – една мечта за по-добро утре, която си струва да следваме!