„Читателска щафета 5: Патилански приключения“ започва!

Фондация „Детски книги“ дава старт на петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето „Читателска щафета“ на 26 септември 2016 г. Датата съвпада със 130-годишнината от рождението на Ран Босилек. През 2016 г. се навършват и 90 години от публикуването на неговото „Патиланско царство“, затова кампанията ще премине под името „Читателска щафета 5: Патилански приключения“.

От 26.09.2016 г. до 07.01.2017 г. всички желаещи деца на възраст от 6 до 13 години са поканени да прочетат най-малко три книги по избор от селекцията с истории за палавници и пакостници като Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс. След прочита на избраните четива, участниците трябва да изпратят по пощата попълнена форма за участие, подписана от родител, учител или библиотекар и да се включат в надпреварата за значки и награди. Специално внимание е обърнато на начинаещите читатели от 6 до 8 г. включително, които не могат да се справят с по-обемните книги – за тях организаторите са предложили книжките от поредицата „Малкият Николà за най-малките“, като така се стремят да дадат равен шанс на неуверените читатели да си спечелят колекционерски значки.

„Отдавна искахме да направим „Читателска щафета“ с пакостливи герои. А какво по-добро време за това от 2016 г., в която отбелязваме 130 години от рождението на Ран Босилек и 90 години от написването на „Патиланско царство“? Веднага подбрахме книгите, чрез които да покажем на българските читатели съвременните патиланци. За щастие, журито на програмата „Регионален грант“ оцени проекта ни и го отличи сред 11-те финалисти, позволявайки ни да осъществим тази патиланска кампания.“, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги“.

По традиция организаторите са предвидили 500 специални колекционерски значки за първите 500 от най-запалените читатели – патиланци. Всички деца, изпратили форми за участие, ще се включат в томбола за големите награди – 2 таблета и 3 комплекта с книги.

„Читателска щафета 5″ ще продължи три месеца, през които ще покажем на децата, че четенето може да бъде истински завладяващо. Подготвили сме и няколко интересни съпътстващи конкурса, които ще стартират малко по-късно и ще предизвикат читателите да развихрят творческото си въображение.“, допълва Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Целта на „Читателска щафета“ е изграждането на грамотно бъдещо поколение чрез възпитаване на любов към книгите у децата на възраст от 6 до 13 г. Заглавията, включени в селекцията на всяко издание, са подходящи и за привличане на интереса на нечетящите деца или пък на онези с обучителни трудности. Кампанията е новаторски за България метод, въведен от фондация „Детски книги“ и получил устойчивост, като за  предишните четири издания над 2500 деца са прочели над 10 000 книги. Освен възпитаване на любов към четенето у децата, кампанията цели да подпомогне учителите и библиотекарите в България, като им предложи работещ механизъм, чрез който книгата да стане част от живота на българските деца.

За повече информация за правилата на кампанията, включените заглавия, формата за участие, както и предстоящите съпътстващи конкурси и литературни клубове, можете да следите специалния сайт на “Читателска щафета 5: Патилански приключения” (shtafeta.detskiknigi.com).

Автор на плаката за петото издание на кампанията е младата илюстраторка Ина Христова, която живее и работи в Барселона. Нейните проекти ще откриете тук.

Организатор на Читателска щафета 5: Патилански приключения е фондация “Детски книги” с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

Партньори са сайтът „Аз чета”, Детски дневник, сайтът „Данибон“, НЧ „Читалище.то-2014“ – София и верига книжарници Orange Center. Книгите, включени в кампанията, са на издателствата „ФЮТ“, „Колибри“, „ПАН“ и „Сиела“.