Четем всеки ден… у дома – инициатива за споделяне на добрите фамилни практики

Знаем, че има родители, които не само се интересуват от най-добрите начини за развитие на своите деца чрез книгите, но и ги прилагат успешно. Това доказаха преди години множеството споделени примери в рубриката „Аз чета с мама“, която през 2010 г. бе част от сайта Azcheta.com, а после премина в Detskiknigi.com.

В онези далечни времена четенето на бебета и малки деца не беше никак модерно, но днес, с развитието на научните изследвания и доказателствата в подкрепа на ранното четене, то става все по-масова и утвърдена практика в семействата.

Четем заедно (личен архив Detskiknigi.com) / Снимка: Emotion-studio.com

И все пак, как да мотивираме онези, които се колебаят или не са съвсем наясно с ползите от споделеното четене от ранна възраст?

Ние от Detskiknigi.com и Пирина Воденичарова, която стои зад блога Empirina и Фейсбук групата #НитоДенБезКнижки, от известно време си задаваме този важен въпрос. А понеже няма нищо по-заразително от личния пример, съвсем естествено се насочихме към възраждане на рубриката със споделен опит, която се надяваме с ваша помощ да прерасне в национална инициатива.

„Четем всеки ден… у дома“

Споделете вашия личен опит и вдъхновете другите да инвестират в детското развитие чрез четене!

Как да се включите в „Четем всеки ден у дома“? Ако сте майка, баща, по-голям брат/сестра, баба, дядо, леля, чичо, братовчед, споделете как четете с бебето и малкото дете в семейството!

1. Представете се!

Разкажете ни с няколко изречения за вас и детето ви, за да ви представим подобаващо.

2. Разкажете ни как започна съвместното четене с детето.

Защо решихте да поставите книгите на дневен ред в живота му, какви са ползите за детето и за вас? Имате ли някакви ритуали при четене? Как избирате книгите?

3. Не пропускайте да ни споделите и своите страхове и притеснения, свързани със съвместното четене.

Именно тези лични истории показват, че всички се сблъскваме с предизвикателства (например, да се чувстваме нелепо, че четем на малкото бебе, което не дава признаци да му е интересно).

Всякакъв формат е приемлив – разказ, снимки, видео. Изненадайте ни! Може точно вашият разказ да се превърне във вдъхновение за някой друг, а всяко дете, привлечено за каузата на четенето, си заслужава усилията!

Ако се решите да споделите как и кога е започнало пътешествието на вашите деца в света на книгите, как четете заедно, специалните ви ритуали, любимите ви книги, пишете ни на read@detskiknigi.com.

Пирина Воденичарова (Empirina) – създател на #НитоДенБезКнижки

Всяка седмица с помощта на Пирина ще избираме и публикуваме по една история, която трогва, впечатлява и вдъхновява самите нас да четем още повече с децата си. Тази история ще носи на своя автор подарък детска книга, съобразена с възрастта на детето и подбрана внимателно от екипа на Detskiknigi.com.

Е, готови ли сте да вдъхновите останалите, за да променим заедно бъдещето на децата ни?