„Честър“ разказва за значението на дома и семейството

Детските книги, наред с останалите си важни функции, трябва да развиват и усет към красивото. Те често са първата среща на децата с изкуството. Именно тази първа среща предопределя дали мъниците ще харесват кичозни продукти по-нататък или ще се превърнат в ценители на шедьоври.

В последните години на българския пазар се появяват все повече красиви книги, подходящи за младата аудитория. Сред тях са всички заглавия на изд. „Лабиринт“, отличаващи се с твърди корици, хубава хартия, великолепни преводи и забележителни рисунки.

В каталога им трайно са се настанили художници като Олга Дугина, Робърт Ингпен, Соня Дановски, Лизбет Цвергер, Генадий Спирин, Михаел Сова, Джон Класен и Владислав Ерко. Мястото си до тях заема и талантливата японска художничка Аяно Имаи, автор на текста и илюстрациите в „Честър“.

Кучето Честър живее в семейство от трима души – майка, баща и момиченце. Напоследък всички са много забързани и животинчето започва да се чувства нежелано. Когато семейството забравя за пореден път да изведе Честър на разходка, героят грабва своята къщичка и тръгва по широкия свят в търсене на нов дом.

Най-напред попада в гората, но е изгонен от птиците.

После се озовава в големия град, където е пълно с етикети с много нули.

Открива го богата дама, загубила своето куче, която го превръща в кукла.

„- Искам да изляза навън – заяви той. – Искам да дишам чист въздух и да усещам под лапите си земята. Искам да съм свободен.“

В дъждовния ден Честър е самотен. Той мисли за своето семейство и за дома, в който се озовава преди време, отново в дъждовен и студен ден. Щастливият финал гарантирано ще разчувства не само малките слушатели.

„Честър“ (изд. „Лабиринт“) е книга за значението на дома и семейството. За моментите, в които всеки се чувства самотен и нежелан, готов да поеме по белия свят. Аяно Имаи е представила чрез изящни и изчистени рисунки пътешествието на кучето по света, неговите вътрешни терзания и ролята на семейството.

Книгата предлага на възрастния множество теми за разговори с децата:

  • когато се чувстваме нещастни и нежелани, трябва ли веднага да бягаме?
  • какво е значението на дома, къде всъщност е дома – в гората, в големия град или при любимите хора?
  • свобода или несвобода (малка философска закуска :))
  • за какво трябва да сме подготвени, ако искаме домашен любимец?
  • осиновяването на животни – за или против?

Наред с изключително красивите илюстрации, книгата може да се похвали и с чудесния превод на Емилия Л. Масларова. Ако търсите подарък за малък или голям ценител на шедьоври, не пропускайте „Честър“!

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.

Аяно Имаи е талантлива японска художничка, която стремително набира популярност като илюстратор на детски книги. Родена е през 1980 г. в Лондон, пътува много по цял свят, известно време живее в Съединените щати, после се връща в Япония и следва японско изобразително изкуство в Частната художествена академия „Мусаширо“, където за пръв път се запалва по рисунките за детски книги. Участва многократно в Панаира на детската книга в Болоня, където илюстрациите й предизвикват истински фурор. Сега живее и твори в град Чиба, Япония.