Честит нерожден ден, Алиса!

Тази година се навършват 150 години от първото издание на „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол. Книгата, а и нейното продължение „Алиса в огледалния свят“, са любими на различни поколения читатели и до днес, за това в целия свят се организират различни чествания на нерождения ден на Алиса. Ако досега не сте имали възможност да прочетете двете книжки, имате добра причина да го направите, а ако и вие като нас ги обичате, препрочитате си ги с удоволствие и всеки път откривате нещо ново в тях, ви предлагаме да прочетете и „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата разказани за най-малките читатели от самия автор“ на изд. Лабиринт, която само преди броени дни взе наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 в категория „Откриватели“ за деца от 6 до 8 години.

Още един начин да отбележим заедно виртуално нерождения ден на Алиса ни предлагат от издателство Penguin Books. На 19-ти май в 12 часа на обяд българско време можете да се включите в честването на непразника на Алиса. Той ще продължи до 12:30 и за да се включите, е необходима предварителна регистрация на http://www.puffinvirtuallylive.co.uk/author/Blank. Водеща на нерождения ден на Алиса ще бъде любимата на тийнейджърите писателка Кати Касиди, позната и на българските читатели с книгите си „Скарлет“ и „Роден под щастлива звезда„. Касиди е автор и на съвременното продължение на класическата поредица, а именно Looking-Glas Girl. Тя ще представи героите на Луис Карол, сред които Алиса, Лудия Шапкар и Белият Заек, ще разкаже за написването на Looking-Glass Girl, в която оживяват добре познатите ни герои, ще пече на живо пайове с мармалад и ще отговаря на въпросите на малките читатели. На нерождения ден на Алиса са поканени всички, навършили 7 години, които разбират английски език.

На този линк можете да намерите пълния парти-пакет, който издателство Penguin Book ни подарява по случай 150 години от излизането на първото издание на „Алиса в страната на чудесата“. В него има множество идеи за прекарване на празника, сред които как да си организирате класическо чаено парти, как да си направите типични английски сандвичи с краставички и масло, как да си изработите уши като на Белия Заек или цилиндър като този на Лудия шапкар. От тези идеи избрахме да преведем за вас рецепта за домашна лимонада:

Домашна лимонада „Алиса“

Съставки:
225 г. захар (1 чаена чаша + 1 супена лъжица)

4 големи или 6 малки лимона

вода

кубчета лед

шепа ягоди (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете захарта с чаша гореща вода, докато се разтопи напълно.

Изстискайте лимоновия сок от лимоните със сокоизстисквачка или цитрупреса.

Смесете захарния сироп и лимоновия сок в голяма кана и добавете вода почти догоре.

Сложете в хладилник за поне половин час да се изстуди.

Преди сервиране добавете кубчета лед и по желание украсете с резенчета лимони.

Ако искате лимонадата да бъде розова, добавете и една шепа ягоди на кубчета в каната.

 

Можете да споделите своите идеи и да ни разкажете за организираното от вас отбелязване на нерождения ден на Алиса на editors@detskiknigi.com.