Роден „Под щастлива звезда“

Още с първата си книга, „Скарлет“ (изд. ФЮТ), Кати Касиди грабна сърцето ми. Не за друго, а защото се изискват особени качества да пишеш за съвременните проблеми, обличайки разводи, изоставяния, престъпност и наркотици в позитивна история, способна да те накара да заплачеш и да се замислиш.

Всички истории на Кати са точно такива – истински, без маска и грим, разкриващи проблемите на тийнейджърите, техните мисли и чувства; същевременно доброто и позитивното, независимо от трудната обстановка, в която виреят, някак си винаги успяват да изплуват на повърхността и да изтръгнат от сърцето ти не само сълзи на радост и облекчение, но и по някоя малка усмивчица.

Имаме навика да си изграждаме измислени светове, да се барикадираме в тях и да се правим, че проблемите не съществуват, че всичко е розово и нищо не може да ни засегне. Често се случва обаче децата в тийнейджърска възраст да страдат от различни терзания и проблеми, които не достигат до възрастните поради обвивката на измисления свят. Затова толкова харесвам Кати Касиди –помага на читателите да проумеят, че не само те имат проблеми и дори да не са от най-големите късметлии, надежда и изход винаги има.

„Под щастлива звезда“ (изд. ФЮТ) разказва историята на Мартин Кавана, Мишока, който живее с майка си в квартал „Идън“ в югозападен Лондон. Най-гадният квартал, в който властват наркодилърите, изобщо не може да стресне момчето – на място като това просто се приспособяваш да се измъкваш невредим. Мишока обаче има друг сериозен проблем – пристрастен е към графитите и рисува безспир, понякога измъквайки се на косъм от полицията. Е, след като „разкрасява“ сивата стена на най-скучното училище в цял Лондон – „Грийн Вейл“, Мартин е принуден отново да кисне в кабинета на личния си социален работник Дейв и да пише извинителни писма до директора.

И в най-гадните дни удивлението, късметът и щастието могат да кацнат на рамото ни. Така и Мартин открива очарователната Катрин, на галено Кет (от английски – котка!) пред кабинета на Дейв. Кет започва гоненица с Мишока, стремейки се да му покаже своя лъскав свят и същевременно да заграби всичко от най-тъмните кътчета на Лондон. Катрин до края си остава загадъчна и потайна млада дама, живееща в разкошна къща, говореща свободно няколко езика и способна да открие 180 паунда на мига. Тя показва на Мишока светлото лице на Лондон, което той така и не познава. И ако за разлика от нея Мартин желае да скрие „Идън“ от очите на прелестното момиче, тя сама се вмъква през задната врата, за да открие истинския живот на Мишока.

„Идън“ никак не е райско място. Наркодилърите се разхождат свободно; блоковете в квартала са почти необитаеми, със заковани дъски по прозорците и рушаши се фасада. Майката на момчето е бивша наркоманка, посветила живота си на каузата да помага на заблудените души, решили да се избавят от страшната напаст на дрогата. Това е причината Мартин и Кет да се сблъскат с наркодилъра Скъли, а последиците едва ли може да са хубави.

„Под щастлива звезда“ увлекателен тийн роман, наситен с истинска емоция: на моменти се възмущаваш от несправедливостта, смазваш се от безсилието, радваш се на подарените звезди и се надяваш. Защото всеки е роден под щастлива звезда – само трябва тя да изгрее!

Прочетете ревюто и за „Скарлет“, както и пожеланията на Кати Касиди към българските деца.

Автор: Вал Стоева