ЦДГ „Радост“ и радостта от четенето

Четящият отбор на Пазарджик расте в детска градина „Радост“! Макар и малки, нейните деца са сред най-отявлените фенове на книгите в града. Тази година Екатерина Кръстинова, директор на ЦДГ, получи приза „Хвърчащите хора“ за дългогодишна отдаденост на каузата по насърчаване на детското четене. По време на семинара „Добрите практики на фокус“ Кръстинова ни довери своята формула за отглеждане на читатели от най-ранна възраст. Ето как изглежда тя.

Четем всеки ден

За децата на „Радост“ четенето е ритуал, изпълняван ежедневно. Появи ли се мишият талисман и започнат ли игрите с пръсти, на малките слушатели е ясно, че идва време за книжка. Всеки ден в 12:30 ч., непосредствено преди обедния сън, се четат приказки за успокояване на ума. По-малките слушат истории с животни, с чиито патила по-лесно се асоциират, а по-големите, чиято фантазия работи на пълни обороти, потъват в света на вълшебни предания. Освен приказките, на почит са и книгите в мерена реч, чрез които усвояването на звука и синтаксиса на езика е много по-лесно.

Четем заедно

Екипът на детската градина полага ежедневни усилия да запали децата по четенето. Успехът на начинанието обаче, убедена е директорката, се корени в съдействието на родителите. Именно те са основният фактор за добрата читателска култура от първите години. Следвайки поръката на възпитателите, по-голямата част от родителите четат на малчуганите у дома. Групите имат свое табло, „Мама и аз прочетохме“, където закачат рисунки по впечатлилите ги книги. Резултатът е налице – децата започват да търсят книги от възрастните, а възрастните – да преоткриват не само четеца, а и читателя в себе си.

Екатерина, директор, детска градина, Пазарджик
Директорът на ЦДГ „Радост – Екатерина Кръстинова – с Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“. Снимка: Иво Канин.
Четем навсякъде

Детската градина работи в тясно сътрудничество с близкото училище. Нерядко се случва учениците, предимно бивши възпитаници на „Радост“, да навестят любимите си педагози и да почетат с новите им групи. От 2009 г. насам „Радост“ работи и с регионалната библиотека в града, където децата гласуват за Национална награда „Бисерче вълшебно“. Сред партньорите на детската градина е и художествената галерия „Станислав Доспевски“. Обединието на институциите дава добри плодове:

85% от децата, встъпващи в първи клас, са вече четящи.

По данни на учителите, посрещнали първолаци от ЦДГ, заниманията с четене дават отражение и на социалната компетентност на децата – те са по-подготвени, общителни, толерантни и имат разнообразни интереси. Остава само да се надяваме, че ще продължат да израстват като читатели – и да споделят радостта от четенето.

А как да четем с малкото дете у дома? Ето десет изпитани начина да пробудим интереса му към книгите.

Снимка на корицата: децата от ДГ „Радост“ пред обектива на РИОСВ Пазарджик