„Бъди в безопасност онлайн“ – нещата, които ние и децата ни е хубаво да знаем

Кой от нас знае със сигурност какво точно гледа, чете или споделя детето му в този момент в интернет? Сигурно само единици, пък и е малко странно да знаем всичко по всяко време, нали?

Точно затова знанията и уменията на децата ни да боравят с технологиите отговорно и осъзнато са от критично значение. И тук на помощ идва „Бъди в безопасност онлайн“  (изд. „Робертино“) от Лоуи Стоуел.

Истината е, че ние, родителите, невинаги сме подготвени и актуални по въпросите с технологиите. Може би защото израснахме навън, обградени от реални хора, катерейки се на реални дървета. Единственият начин някой да ни намери, докато тичаме из квартала, беше да вика силно. Това са хубави спомени, които не ни дават никакъв опит и знания за онлайн живота на децата ни. А той е също толкова реален.

Проблемът с интернет е, че не се вижда. Всичко се случва хем наистина, хем някак абстрактно, далечно, откъснато. В действителност това е подвеждащо усещане, което носи лъжовно чувство за сигурност.

Когато в миналото се карахме с някого в училище или получавахме обиди, после вкъщи бяхме защитени. Вратата към външния свят се затваряше зад гърба ни и имахме време да съберем сили, да се излекуваме, да починем. В интернет това е невъзможно.

Телефонът, компютърът или таблетът са винаги с децата – в джоба, на масата, на бюрото. Разговорите, позитивни или не, продължават в чатовете. Коментарите и реакциите валят, снимките летят в пространството. Когато вече всичко това е факт, контролът е труден.

В същото време, няма как да се заблуждаваме. Децата ни (и ние самите) ще прекарват все повече време в световната мрежа, все повече сфери ще са свързани с нея – контакти, работа, обучение, забавления и пр.

„Бъди в безопасност онлайн“ е ръководство, което дава насоки и идеи как да ползваме интернет. От това да създаваме надеждни и трудни за разбиване пароли до това добре да преценяваме коя информация да споделяме и коя – не, да разпознаем кибертормоза и да излезем от него.

Книгата съдържа и информация за секстинга, опасните възрастни и порнографията, затова бъдете сигурни, че сте  я прочели предварително, преди да я дадете на децата си и коментирате заедно. Преценете дали тези глави са подходящи за възрастта на детето или е по-добре да четете на глас докъдето е уместно, а останалото да оставите за по-нататък.

Едно от ценните послания на книгата е – дръж се онлайн така, както би се държал на живо. Ако не би изрекъл нещо пред реален човек, то тогава не го пиши и в социалните мрежи. Ако не би откраднал от магазина стол или книга, не подкрепяй пиратството виртуално. С други думи, ръководството предлага изграждане на цялостна онлайн култура.„Бъди в безопасност онлайн“ има кратък текст, изцяло информативен по темата и без излишни описания и отклонения. Дизайнът и илюстрациите, дело на Нанси Лешникоф, са изключително хумористични и забавни и го допълват по много добър начин. Именно те в началото създават впечатлението, че книгата е подходяща главно за малките ученици. Темите в нея обаче са сериозни, а текстът е толкова опростен и ясен, за да бъде разбираем и достъпен за всички.

Разбира се, в моретата няма само акули  и опасни течения. В тях плуват и прекрасни риби, а кораловите рифове ни спират дъха. Така и интернет не гъмжи единствено от насилници, лъжи и опасности, а предоставя и изключително много възможности. Важното е само да знаем как да го използваме по най-добрия начин.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Ние, децата!.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.