Аз съм жена чудо – от вдъхновение към действия

Световната тенденция да излизат биографични книги за жени, променили различни области на науката, изкуството и обществения живот, застигна и България. За ролята на жените се говори все повече, а авторите на подобни издания от една страна вдъхновяват жените да реализират мечтите си, но от друга повдигат въпроса за съществуващото неравенство между половете.

Независимо дали ще прочетете историите на жени от всички краища на света („Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, изд. „Хермес“) или ще се съсредоточите върху българките („Аз съм българка“, изд. „Сиела“), дали ще посегнете и към биографичните поредици на изд. „Таймлайнс“, всички те предлагат отлично разказани истории, но оставят на читателя сам да реши как да постъпи с информацията – дали да се вдъхнови или да реши, че изобщо не го засяга.

Често читателите не виждат как книгите служат като отправна точка за преживяване и изучаване на света около нас, но и на самите нас. Трудно е за някои да открият вдъхновение, което да ги стимулира да развият потенциала си. Именно тук на помощ идва „Аз съм жена чудо“ от Елън Бейли (изд. „Ентусиаст“). В книгата са побрани историите на 60 удивителни жени, но към всяка история са предложени дейности, които помагат на читателя да влезе в роля, да изследва себе си и света.

Биографичните справки са подредени по азбучен ред. Ще откриете имената на добре познати дами – например Амелия Еърхарт, Ане Франк, сестрите Бронте, Фрида Кало, Клеопатра. Ще срещнете такива, за които сте чели в публикувани издания, посветени на бунтарките – Артемизия Джентилески, Мишел Обама, Малала Юсафзаи и други. Ще се запознаете и с нови имена, които впечатляват с личните си постижения.

Ако се чудите дали има смисъл да четете отново същите истории, ето няколко уточнения:

 • Биографичните справки в различните издания се поднасят по различен начин. В едни са като приказки, в други се залага на по-обстойно проследяване на личните истории или поне на по-различен поглед към историята на всяка жена.

В „Аз съм жена чудо“ са избрани няколко типа представяне:

  • кратък разказ
  • опорни точки върху ключови години
  • интересни факти от живота или за постиженията
  • аргументи защо е страхотна/какво е постигнала дадената личност, изведени като списък

 • Различният поглед на авторите на подобни книги дава допълнителни нюанси, които може и да липсват в друго издание.

При прочита на „Аз съм жена чудо“ най-напред се появи усещането „Това вече го знам“, особено при съвпадението на биографичните справки за личностите, които се срещат и в „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес“). Сходният начин на представяне на житейските справки в една страница допринася за подобно чувство, което отшумява почти веднага заради предложенията за допълнителни занимания от типа „Направи/Бъди като…“.

Именно тези идеи за самостоятелна работа са отличителният белег на изданието. Читателите могат да:

 • приемат предизвикателството да напишат алгоритъм за приготвяне на сандвич със сирене ала Ада Лавлейс
 • да помислят какво биха избрали, ако бяха Амелия Еърхарт или Амна ал Хадад
 • да напишат писмо до себе си, вдъхновени от Анна Павлова
 • да докажат теорема като Еми Ньотер
 • да си създадат станция за открития, впечатлени от Мария Кюри или
 • да дебатират като Симон Вейл.

Идеите са специално разработени за всяка от 60-те личности и постиженията й и превръщат книгата в безценен помощник на учителите по различни дисциплини.

Макар книгата да не е с твърди корици, изданието е луксозно и впечатляващо. Преводът е на Илияна Бенова–Бени, а илюстрациите са на Лорън Фарнсуърт и Софи Биър.

Ако се чудите за каква възрастова група е подходящо четивото, част от историите са интересни за деца от 8 години нагоре, докато други (особено политическите) едва ли биха грабнали вниманието на читателите под 11 г. При всички случаи книгата е ценна и може да се ползва дълго, в общия случай – от 8- до 15-годишна възраст.

 

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.