Алегзандър Маккол Смит – шотландецът, влюбен в Африка

В кампанията “Клуб за книжни пътешествия” ви срещаме с писатели от осем европейски страни и с техните книги за деца.Един от тях е Алегзандър Маккол Смит – шотландски писател, познат и на българските читатели със световно известната си поредица „Дамска детективска агенция №1“ и неподражаемата Маа Рамотсве.

Роден е през 1948 година в Африка, по-точно в тогавашната бритнаска колония Южна Родезия, а сега независимата държава Зимбабве. До 17-тата си година живее в Африка, след което се мести в Единбург, за да учи право в тамошния университет. През 1981 г. се връща в Африка – този път в Ботсвана, където остава до 1984 г. Именно Ботсвана е сцена на действието в „Дамска детективска агенция №1″.

Дълги години работи като професор по медицинско право в университети във Великобритания и Африка. Първата му книга, The White Hippo, е за деца и е публикувана през 1980 г. В действителност Маккол Смит е автор на повече от 100 книги, сред които над 30 детски.

През 2007 г. получава ордена на Британската империя за заслуги към литературата, а през 2011 г. е отличен от президента на Ботсвана за заслуги към литературата на страната.

Маккол Смит е интересна личност с чудесно чувство за хумор, което прозира и в творбите му. Той е много продуктивен писател, като не пропуска ден без да пише – обикновено около 2-3000 думи. Произведенията му са характерни с умението му да изведе на преден план малките, но съществени удоволствия, които придават смисъл на живота.

Ето няколко любопитни факта за писателя:

1. След завръщането си в Шотландия през 1984-а, със съпругата си купуват викторианско имение в покрайнините на Единбург, където живеят и до днес. Негови съседи са куп известни писатели като Дж.К. Роулинг, Иън Ранкин и Кейт Аткинсън.

2. Свири непрофесионално на фагот и е съосновател на Наистина ужасния оркестър (The Really Terrible Orchestra).

3. Съосновател е на първия център за обучение по оперно пеене в Ботсвана „Дамска оперна къща №1“. Центърът е разположен в бивш автомобилен сервиз в покрайнините на Габороне по подобие на сервиза на г-н Дж. Л. Б. Матекони – герой от „Дамска детективска агенция №1″ и съпруг на Маа Рамотсве. Алегзандър Маккол Смит е автор на либретото на първата й оперна постановка – версия на „Макбет“, в която герои са… стадо бабуини от делтата на река Окаванго!!!

4. През 2014 г. Маккол Смит си купува групата от малки ненаселени островчета Cairns of Coll, част от Хебридския архипелаг на запад от Шотландия.

„Нямам намерение на правя каквото и да било с островите. Искам единствено да съм сигурен, че когато си отида, те ще бъдат поверени на специален тръст, и ще останат недокоснати и ненаселени за цялата нация. Искам завинаги да останат резерват за дивата природа – птиците, тюлените и всичко останали създания, чийто дом са.“, разказва за плановете си писателят.

Точно тази загриженост за природата и дивите животни ще откриете като тема и в „Учебен кораб Тобърмори“, както и много други важни за подрастващите въпроси.

Книгата на Алегзандър Маккол Смит се издава на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

По материала работи: Лора Филипова