Ала-бала-ница в БГ паница

Знаете ли броилката ала-бала-ница? А играли ли сте на „ръбче“? Най-новото детско заглавие на изд. „Ентусиаст“ връща читателите в 80-те години на ХХ век, където деветгодишната Лили и нейните приятели все още тичат навън до смрачаване и преживяват безброй приключения.

„Ала-бала-ница“ е възможност за възрастните да се потопят в блажените спомени от детството, а за децата – да добият представа за забавленията от недалечното, но непознато им минало.

Зад най-новото „Ентусиаст“-ко издание стоят две дами, които са повече от обикновени ентусиасти. Биографиите им показват, че те са професионалисти в своите области, откъдето и очакванията към съвместния им труд са заслужено високи. Авторката на „Ала-бала-ница“, Силвия Валентино, има три висши образования – българска и английска филология и изящни изкуства. През 2018 г. книгата й за деца „Приказка“ влезе в училищната програма като текст за анализ и разработка в читанката за 4-ти клас. Илюстрациите са дело на Лада Янкова, магистър по специален плакат и визуална комуникация в НХА. През 2016 г. тя завоюва наградата в конкурса на Международната асоциация на изложбената индустрия (най-авторитетната глобална организация в бранша), а към момента е креативен директор на Интер Експо Център в София.

Но за какво в крайна сметка става дума в „Ала-бала-ница“? На първо място, както вече споменахме, за Лили. Лятото на момичето се оказва много по-различно от предишните – нейната най-добра приятелка Иги за пръв път я няма. Докато тъгува за нея, Лили си играе с другите деца от махалата, чете, сблъсква се с квартални хулигани и помага на непознати. В един буреносен ден, в който Лили и още няколко деца седят под балконите на блока, едно от момчетата разказва страшката за Черния човек. Когато бурята ги принуждава да се приберат по домовете си, Лили заварва своите родители с непознат мъж в черни дрехи. Под влиянието на чутата история, в него тя припознава фигурата на Черния човек.

В „Ала-бала-ница“ детското безгрижие и отговорностите на „възрастния“ свят се преплитат по автентичен начин.

Тя съхранява късче от едно неповторимо (буквално и преносно) време. В случай че изпитвате носталгия по онези години, любопитство как те са предадени и вълнение при мисълта да запознаете детето си с тях, заповядайте на 13. септември от 18:30 ч. в Книжен център „Гринуич“ (София), за да се срещнете с книгата и нейните създатели.

Ако ли предпочитате да я преживеете, на 8. октомври в столичния парк „Борисова градина“ ще се проведе спортен турнир „Ала-бала-ница – игрите на мама и тате“, вдъхновен от нея и посветен на игрите от детството на родители, баби и дядовци. Не пропускайте да обогатите познанията си за добрите стари игри и да прекарате качествено време в забава с най-близките хора.