9-годишно момче набира книги за затворническа библиотека

Courtesy: Montgomery County Sheriff’s Office

9-годишно момче от САЩ спести джобните си през лятото и с тях стартира кампания за набиране на книги за затвора в Монтгомъри Каунти. Над 100 книги са закупени до момента от Тайлър Фъджет и майка му и са дарени на затворниците, сред които е и доведеният баща на детето.

“Не искам хората да си мислят лоши неща, когато са зад решетките. Искам да излязат от там и да не вършат повече злини.”, обяснява момчето.

В бюджета на затвора не са включени пари за книги – всяка една от тях е дарена, затова делото на Тайлър е високо оценено от управата на затвора. Той обаче не смята да спира дотук и се надява проектът му “Време за четене” да продължи да се развива. Планът му е да дарява книги на болници, приюти и домове за ветерани.

В България също не липсват подобни инициативи. На 24 май тази година в Плевен и Свищов бе организирана кампания под надслов „Подари книга за затворническата библиотека“. Отчетеният резултат в началото на юни показа 190 събрани книги за затвора в Плевен.

Явно не само Тайлър Фъджет е осъзнал, че книгите вдъхновяват хората да мислят и да вършат добри неща. Всъщност много държави са открили, че е важно да стимулират грамотността на лишените от свобода. В Румъния например присъдата може да бъде намалена с 30 дни, ако осъденият напише научен или литературен труд. Направено проучване показва, че в периода 2013-2015 година са издадени над 400 книги от 188 автори-затворници. В Германия пък награда за библиотека на годината през 2007 печели именно тази на затвора в Мюнхен.

Новината подготви: Таня Клясова