8 от най-известните слонове в детските книги и филми

Карираният Елмър е един от най-симпатичните литературни слонове, които познаваме. Както казва самият Дейвид Маккий, слоновете „са приятни за рисуване.”  В книгите и филмите се срещат още доста слонове и слончета и ние избрахме да ви разкажем за най-известните от тях:

1. Хати е водачът на слоновете в „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг. Той е един от най-старите обитатели на джунглата, още от времето преди животните да познаят убийството и страха. Хати олицетворява реда, достойнството и подчинението пред Закона на джунглата. Известен е със своето търпение и въздържание от ненужна прибързаност. Веднъж обаче дори и неговото слонско търпение се изчерпва, когато бива пленен от хората. За отмъщение Хати разрушава човешкото селище. По-късно Маугли успява да убеди слона да направи същото със селото на хората, които искат да екзекутират Месуа – жената, представяща се за майка на момчето.

2. Марлене е персонаж от книгата „Слон в градината“ на популярния детски британски автор Майкъл Морпурго. Четиригодишната слоница Марлене от Дрезденския зоопарк е спасена от бомбардировките над града по време на Втората световна война от семейството на Лизи и брат й Карли, чиято майка работи като гледачка на слончето. Страхувайки се от бомбардировки, майката измолва от директора на зоопарка всяка вечер да прибира Марлене в градината на къщата си. Когато бомбардировките над Дрезден действително започват, децата, майката и слоницата предприемат опасно пътуване извън града, за да се спасят.

3. Слонбалон е страховитият муслон от анимационния филм “Мечо Пух Слонбалон” (2005). Една сутрин в Стоакровата гора се чува страховит рев и се появяват огромни стъпки. Според Зайо страховитото създание може да бъде само муслон. Мечо Пух и приятели се отправят на експедиция за залавяне на муслони в Муслонската падина. Истината е, че муслонът много прилича на… слон! Малкият Ру, който се включва в експедицията на своя глава, успява да залови муслона, чието име е Мусрич Тръбач…, така де, Слонбалон, и го отвежда Стоакровата гора. А Слонбалон не стига, че не е страшен и кръвожаден, ами се оказва чудесен другар за игри.

4. Хортън е очарователният слон от книжките “Horton hatches the egg” и „Horton hears a Who” на известния американски автор и илюстратор д-р Зюс. Хортън е добродушен и обичлив слон, на когото може да се разчита. От добротата му се възползва мързеливата и безотговорна птица Мейзи, като му оставя неизлюпеното си яйце. Хортън също така е опасен, защото използва въображението на децата и смята, че всички са важни, дори да са малки. Така в „Horton hears a Who” той се заема да спаси миниатюрния град Хувил, който се побира върху една прашинка. Слонът влага много решителност и упоритост в изпълнението на задачата. По втората книга е създаден и анимационен филм – “Хортън” (2008), който ви препоръчваме 🙂

5. Хоботчо е слонът от „Огромният крокодил” на Роалд Дал.

Той е възмутен от алчността и лошотията на крокодила и проваля последния от плановете му да си хване сочни дечица за хапване. После с помощта на хобота си запраща зеления злосторник в космоса, където той се изпържва като наденичка.

6. Дъмбо е слончето от едноименния анимационен филм на Дисни. Джъмбо младши е слонче, на което лепват обидния прякор Дъмбо. Огромните му уши са обект на подигравки, но истината е, че с тяхна помощ то може да лети. Единственият приятел на Дъмбо е мишлето Тимоти, а връзката им се противопоставя на стереотипа за естествената неприязън между мишките и слоновете.

7. Слонът Стампи се появява в пети сезон на анимационната телевизионна поредица „Семейство Симпсън“. На него е посветена серията “Bart Gets an Elephant” („Барт получава слон”), в която Барт Симпсън печели африкански слон като награда от радиоконкурс. Стампи, разбира се, изяжда всичката храна и разрушава къщата на Симпсънови. Хоумър решава да го продаде на търговец на слонова кост, затова Барт и Стампи бягат. След множество приключения слонът намира подслон в приют за животни.

8. Тантор е още един слон от анимационен филм на Дисни. В „Тарзан“ Тантор е името на червеникаво-кафявия слон спътник на момчето, който изпитва необоснован страх от много неща, например микроби и плашещи звуци.

В романите на Едгар Райс Бъроус за Тарзан с името Тантор е наречен слонският вид като цяло. В действителност в книгите се срещат няколко слона с това име, като най-запомнящ се е един мъжкар, с когото Тарзан се сприятелява в първата книга от поредицата.

А вие сещате ли се за други известни слончета? Пишете ни на мейл editors@detskiknigi.com и ни разкажете кое слонче ви е най-любимо!