8 от най-известните слонове в детските книги и филми

Както казва самият Дейвид Маккий, слоновете „са приятни за рисуване”. Може би затова те присъстват толкова често в детските книги и анимациите? Освен добре познатият кариран Елмър, има още куп слонове и слончета, които заслужават нашето внимание. Днес ще си поговорим за някои от тях:

Хати е водачът на слоновете в „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг. Той е един от най-старите обитатели на джунглата, още от времето преди животните да познаят убийството и страха. Хати олицетворява реда, достойнството и подчинението пред Закона на джунглата. Известен е с въздържаността си, но когато попада в плен, дори и неговото слонско търпение се изчерпва. За отмъщение Хати разрушава  селището на своите похитители. По-късно Маугли успява да убеди слона да направи същото със селото на хората, които искат да екзекутират Месуа – жената, представяща се за майка на момчето.

Марлене е персонаж от книгата „Слон в градината“ на популярния детски британски автор Майкъл Морпурго. Четиригодишната слоница Марлене от Дрезденския зоопарк е спасена от бомбардировките над града по време на Втората световна война от семейството на Лизи и брат й Карли, чиято майка работи като гледачка на слончето. Страхувайки се от бомбардировки, майката измолва от директора на зоопарка всяка вечер да прибира Марлене в градината на къщата си. Когато бомбардировките над Дрезден действително започват, децата, майката и слоницата предприемат опасно пътуване извън града, за да се спасят.

Слонбалон е страховитият муслон от анимационния филм „Мечо Пух Слонбалон“ (2005). Една сутрин в Стоакровата гора се чува страховит рев и се появяват огромни стъпки. Според Зайо страховитото създание може да бъде само муслон. Мечо Пух и приятели се отправят на експедиция за залавяне на муслони в Муслонската падина. Истината е, че муслонът много прилича на… слон! Малкият Ру, който се включва в експедицията на своя глава, успява да залови муслона, чието име е Мусрич Тръбач…, така де, Слонбалон, и го отвежда Стоакровата гора. Не стига, че Слонбалон не е страшен и кръвожаден, ами се оказва и чудесен другар за игри.

Дъмбо е слончето от едноименния анимационен филм на Дисни. Джъмбо младши е слонче, на което лепват обидния прякор Дъмбо. Огромните му уши са обект на подигравки, но истината е, че с тяхна помощ то може да лети. Единственият приятел на Дъмбо е мишлето Тимоти, а връзката им се противопоставя на стереотипа за естествената неприязън между мишките и слоновете.

Хортън е очарователният слон от книжките „Horton hatches the egg“ и „Horton hears a Who” на прочутия американски автор и илюстратор д-р Зюс. Хортън е добродушен и обичлив слон, на когото може да се разчита. От добротата му се възползва мързеливата и безотговорна птица Мейзи, като му оставя неизлюпеното си яйце. Хортън също така е опасен, защото използва въображението на децата и смята, че всички са важни, дори да са малки. Така в „Horton hears a Who” той се заема да спаси миниатюрния град Хувил, който се побира върху една прашинка. Слонът влага много решителност и упоритост в изпълнението на задачата. По втората книга е създаден и анимационен филм – „Хортън“ (2008), който ви препоръчваме.

Хоботчо е слонът от „Огромният крокодил” на Роалд Дал. Той е възмутен от алчността и лошотията на крокодила и проваля плановете на последния да си хване сочни дечица за хапване. После с помощта на хобота си запраща зеления злосторник в космоса, където той се изпържва като наденичка.

Стампи се появява в пети сезон на анимационната телевизионна поредица „Семейство Симпсън“. На него е посветена серията „Bart Gets an Elephant“ („Барт получава слон”), в която Барт Симпсън печели африкански слон като награда от радиоконкурс. Стампи, разбира се, изяжда всичката храна и разрушава къщата на Симпсънови. Хоумър решава да го продаде на търговец на слонова кост, затова Барт и Стампи бягат. След множество приключения слонът намира подслон в приют за животни.

Тантор е още един слон от анимационен филм на Дисни. В „Тарзан“ Тантор е името на червеникаво-кафявия слон спътник на момчето, който изпитва необоснован страх от много неща, например микроби и плашещи звуци. В романите на Едгар Райс Бъроус за Тарзан с името Тантор е наречен слонският вид като цяло. В действителност в книгите се срещат няколко слона с това име, като най-запомнящ се е един мъжкар, с когото Тарзан се сприятелява в първата книга от поредицата.

А вие имате ли си любими нарисувани слончета? Покажете ни ги на имейл editors@detskiknigi.com.