7 книги за различията

Различията открай време са ябълката на раздора в човешките взаимоотношения. Тема, която ни разединява и отдалечава, а всъщност може да направи точно обратното. От една страна, за всеки от нас съществуват неприемливи чудатости. От друга обаче, колкото повече особености в хората биват заклеймени, толкова по-лесно става да се осъдят още и още черти, нрави, ценности, избори и пр. Докато накрая не заживеем в един не твърде гостоприемен свят.

Различията винаги правят впечатление на децата и това е нормално. Това не е липса на толерантност, а нужда от обяснение. И тук идваме на помощ с няколко чудесни заглавия, които пряко или непряко засягат темата за отликите помежду ни.

„Червените дзени и сините дзини“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“ 

Дзените, то се знае, са чудесни същества. Дзините, иска ли питане, са още по-прекрасни. Но те определено не мислят така един за друг. Дзените са толкова ярки, ядат странни неща и ходят боси. А дзините спят в дупки, носят обувки и пият черен чай. Гадост! Един ден обаче червената Жанета и синият Бил се влюбват. Семействата им са възмутени и опитват всячески да ги разделят, затова младите решават да избягат някъде далеч, където е без значение кой как се облича и какъв цвят е. Разтревожените близки тръгват на пътешествие из космоса, за да ги намерят и върнат обратно. Как завършва историята им, ще разберат дребосъците между 4 и 7 години.

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд, изд. „Дамян Яков“

Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада са пълни чудаци! Единият е дребен, облечен в маншон, другият е с отрязани върхове на обувките, за да движи пръстите си свободно, а третият е отдаден защитник на природата и отглежда в брадата си истински боровинки. Нищо чудно, че тримата се скитат сам-сами. До един слънчев ден, когато случайно се срещат и намират един в друг сродни души. От този момент нататък смелчагите тръгват на пътешествие, спасяват цял град от котешко нашествие, а после се справят и с пълчища плъхове. Книгата за необикновените приятели е подходяща за децата между 7 и 11 години.

„Това е нашият свят“ от Трейси Търнър, изд. „Ерове“

„Това е нашият свят“ среща децата с техни връстници по цялото земно кълбо, които разказват за средата и бита си. Освен със забележителности, читателите се сблъскват с различни култури, обстановки и порядки, научават повече за условията на живот, трудностите и радостите на другите. Кратките и умело подбрани факти, споделени от първо лице, ще се харесат на любопитковците между между 5 и 7 години, а току-виж ги предизвикали и да обиколят света, за да видят всичко споменато с очите си.

„Чудо“ от Ар Джей Паласио, изд. „Бард“

Книгата разказва за живота на Огъст Пулман, роден с лицева аномалия. От раждането си момчето претърпява 27 пластични операции и заради тях не ходи на училище, но все пак настъпва моментът, в който трябва да тръгне в пети клас. Историята е разказана от гледната точка на шестима герои: Оги, сестра му Вия, приятелката й Миранда, съучениците на Оги Съмър, Джак и Джулиан. Всички те се сблъскват с аномалията на Огъст в различен етап от живота си и трябва да се справят с факта, че общуват с него, а и със собствените си проблеми на порастването.

„Чудо“ е разтърсваща книга за читатели между 9 и 14 години. Към момента не може да бъде намерена в книжарниците, но е хубав повод за посещение на близката библиотека. По романа е заснет и едноименен филм с участието на Джулия Робъртс, Оуен Уилсън и др.

„Семейства, семейства, семейства“ от Сюзан и Макс Ланг, изд. „Така започна всичко“

Книга за малките читатели (4-7 години), която ги запознава с различните семейства по света. Някои деца са осиновени или имат доведени братя и сестри, други живеят с баба и дядо, трети си имат само мама или татко. Някои родители остават заедно, други се разделят, трети са на различна възраст, четвърти не са с еднакъв цвят на кожата. Едни живеят в големи и шумни градове, а други – в бедни селища или насред гората. Да, семействата може външно да не си приличат, но важното е да се обичат. Това е и голямото послание на иначе тънката книга, която се чете леко и неусетно.

„Различни сме, но и еднакви, нали?“ от Карл Нюсън, изд. „Мармот“

Какво ли би се случило, ако животните воюваха заради различията си? Бозайници, насекоми, птици, влечуги… Подземници, строители, любители на дрямката в храстите. Космати, люспести, рогати, брадати, високи и ниски, скачащи и пълзящи. Похапващи плодове, дебнещи плячка, преследващи мушици. Толкова много разлики още можем да изброим, че конфликтите им не биха имали край. За щастие, животните си имат и други, по-важни занимания. А книгата е тук, за да покаже на децата (3-6 години), че хората и животните се различаваме, но и много си приличаме.

„Всичко за различията“ от Фелисити Брукс, изд. „Клевър Бук“

„Всичко за различията“ е нехудожествено заглавие, посветено на човешкото разнообразие. Носим различни имена, прически, обличаме се в характерен стил. Не сме еднакво високи и определено харесваме различни дейности. Част от нас са надарени с артистичен талант, други са добри математици или историци. Повечето хора тичат и се разхождат, докато други се нуждаят от помощта на инвалидна количка. Някои се молят на един бог, а други почитат десетки. Но истината е, че всички ние споделяме много повече общи черти, отколкото разлики. Това ще научат и читателите между 4 и 7 години.

Да, хората по света си имат своите особености и това е чудесно!