„Чудо“ – смелостта да бъдеш себе си

Чудо” на Ар Джей Паласио (изд. „Бард„) разказва за Оги и неговата първа година в училище. До тук звучи като съвсем обикновена юношеска история. Веднага може да предположите, че в началото ще има период на адаптация и трудности, ще последват нови приятелства, забавни моменти и много научени уроци. За всичко това ще се окажете прави, но има едно допълнение – Оги е на 11 години и е роден с лицева деформация. Не е ли странно как едно изречение променя сюжета, как един малък генетичен детайл променя живота ти?

Това е първата книга на Ар Джей Паласио и в нея писателката е успяла да вплете не само затрогващата история на Оги, но и гледните точки на всички хора около него. Страниците са изпълнени с много грижа, любов и усмивки, но има и моменти, които ще ви просълзят. Романът ни поставя „в обувките“ на всеки един от героите и в един момент осъзнаваме, че всички водят своите битки и носят своите рани – просто някои белези остават невидими за очите.

Чудо“ е книга, която бих дала на всеки. Без значение на каква възраст сте, тази една година в пети клас ще ви научи на емпатия, разбиране, прошка и ще ви покаже колко е важно да бъдем добри към другите и към себе си. В Оги има толкова много оптимизъм, желание за живот и мъдрост, че ако беше реален, бих искала да го познавам.

А може би всеки от нас понякога се чувства като него – срамуваме се, страхуваме се да покажем истинското си лице, за да не бъдем отхвърлени, ежедневно се опитваме да докажем, че сме като всички останали – съвсем нормални, обикновени, за да бъдем приети… Когато затворих книгата обаче, в мен се зароди една нова увереност, че има безкрайна красота в това да бъдеш различен и че се крие огромна смелост зад избора всеки ден да бъдеш себе си!

Автор: Цветомила Димитрова