Трима приятели: Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада

Чували ли сте нещо за естонската литература? Знаете ли името на някой автор или на произведение от тази балтийска страна? Не? Хм, поразровете се в спомените си, моля! Нима не си спомняте трите странни на вид човечета, запознали се пред павилиончето за сладолед, плод на перото на Ено Рауд? Ами да, за „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” (изд. Дамян Яков) става дума! Естонската приказна повест от детството ми, която и до днес препрочитам с удоволствие и с усмивка.

Тримата необикновени смелчаци се запознават съвсем случайно, похапвайки сладолед. Мъхеста брада отглежда боровинки в своята мекичка брада, Полуобувка носи обувки с отрязани върхове, за да движи пръстите си свободно, а Маншон е облечен с.. маншон до земята.

Три толкова странни човечета няма как да не извършат някой подвиг заедно. Тръгнали да пътешестват, те преживяват нашествие на котки, крият се от плъхове, стават жертви на една крадлива сврака и спасяват цял град от нечувано бедствие. Хем весели, хем изискващи доза смелост, приключенията на Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада ще се сторят интересни на всяко дете от 5 години нагоре.

Ако все още не съм успяла да ви заинтригувам, ще ви подшушна, че с това си произведение Ено Рауд се е записал в Почетния списък на Международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен”. А ако и това не ви е достатъчно, ще допълня, че изданието на изд. „Дамян Яков” е със страхотни илюстрации от Мая Бочева – Уики.

Приятно четене!

[club]