6+1 детски книги, в които цветовете играят важна роля

Най-честата асоциация когато чуем „книги за малки читатели“ е за множество илюстрации и изобилие от ярки цветове. Екипът ни направи подбор на 6+1 детски книги, в които цветовете надскачат традиционната си роля във визуализацията на разказваната история и носят допълнителен смисъл. Всяко от заглавията можете да използвате не само като четиво, но и като атрактивно помагало в научаване на цветовете и творчески забавления на вашите мъници.

Поредицата за карирания слон Елмър на британския илюстратор Дейвид Маккий разказва едни от най-пъстрите и положителни истории за деца от 2 до 6 години. Илюстрациите на Маккий са истинско пиршество за очите – цветовете за ярки, наситени и смело съчетани. Освен това самият Елмър не е в обичайния слонски сив цвят, а на карета в 9 различни цвята. И характерът на Елмър не е обичаен – той много обича шегите и честичко ги прави. Шегите му обаче винаги са добронамерени и сплотяват слонското стадо.

Тъй като сме сигурни, че ще се влюбите в Елмър, можете да проверите пакета за работа с книгите от поредицата за идеи за игри, забавления, а защо не и организиране на собствен Елмъров ден у дома, в училище или в библиотеката.

„Натисни точката“ е книга като никоя друга, заради великолепната идея на Ерве Тюле и неочаквано привлекателния интерактивен елемент. С пестеливи средства (жълти, сини и червени точки върху бели и черни страници) и без дигитални трикове Тюле успява да въвлече децата (пък и възрастните) като активни участници в четенето и да ги накара да се забавляват със старомодни средства като хартията и боичките. „Натисни точката“ ви провокира да погледнете на тях под нов ъгъл и да отпуснете спирачките на своето и детското въображение.

„Много гладната гъсеница“ на легендата в детската литература Ерик Карл е истинско явление в картинните книги за най-малките. Създадена още през 1969 г., тя печели децата с простичките си, но истински значими послания за кръговрата на живота, както и с очарователните илюстрации. Карл прави колажи от ръчно оцветена хартия, която изрязва и наслагва, за да оформи ярките и весели образи. Техниката му е близка до децата и им позволява те самите да се опитат да пресъздават по същия начин нещата от заобикалящия ги свят.

Пъстрата книжка „Малкият Зограф и Дъгата“ е дело на авторката Вергиния Генова и илюстраторката Веселка Велинова или проект „Цветноочка“. Момчето има големи амбиции – да изрисува къща за всички малки художници в своя град. Малкият Зограф обаче загубва цветовете от палитрата си и тръгва да търси нови багри. Намира ги навсякъде сред природата, но ако ги отнеме, всичко ще стане сиво. На помощ му се притичва една добре позната пъстроцветна дама, а вие имате повод да разкажете на децата за цветовете на дъгата и кога и защо можем да я видим.

В „Пъстри приказалки“ Мая Дългъчева разказва 7 римувани приказки в 7 различни цвята – Бяла, Червена, Жълта, Зелена, Синя, Розова и Лилава. Всяка от приказките носи различно настроение, за което освен думите на писателката, голям принос имат и зашеметяващите илюстрации на Капка Кънева, която е виновна Laughingи за цялостното оформление на книгата. Много се забавлявахме с решението (съвсем логично, като се замислиш) във всяка приказка цветът на буквите да отговаря на името й.

„Криси се крие“ е пъстра картинна книга, създадена от илюстраторката Фиона Удкок, която разказва история, добре позната на всяко дете – желанието да си най-добър в нещо. Криси е спец в използването на цветовете, за да се слее с околната среда, като същински хамелеон. Докато Криси разбира, че не е толкова забавно винаги да печелиш, читателите се наслаждават на въздействащите илюстрации. 

 

Бонус: 

The day the crayons quit на автора Дрю Дейуолт с илюстрации на Оливър Джефърс все още не е издадена на български (надяваме се това все пак някога да стане), но историята за 12-те обидените пастели е толкова очарователна и провокираща размисъл, че решихме да я включим в предложенията си. Цветовете и стереотипният начин, по който караме децата си да рисуват са в основата на книгата. Небето е синьо, крокодилът е зелен, дядо Коледа е с червени дрехи. Скука! Точно от това се възмущават и пастелите. Чрез техните писма до Дънкан и забавните илюстрации, Дейуолт и Джефърс с усмивка ни напомнят, че децата притежават буйно въображение и безкрайна креативност, които не трябва да ограничаваме.