5 причини: Еверест

Хората са невероятни същества! Притежаваме изумителна сила на духа и несломима воля, стига да поискаме нещо истински.

„Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей“ на Александра Стюарт и Джо Тод-Стантън (изд. „Таралеж“) разказва за едно от изключителните човешки постижения – покоряването на най-високия връх на планетата. Това събитие, само по себе си, е повод за разговори и възхищение, но аз ще предложа моите 5 причини да обърнете внимание на книгата.

1. Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей 

Кои хора стават герои? Тези, които са отдадени на мечтите си!

Разказът за покоряването на най-високия връх на планетата недвусмислено показва, че мечтите могат да станат реалност, но за да се случи това трябва да повярваш, да се трудиш и да не се отказваш.

Животът на Едмънд Хилари започва сред полята и хълмовете на малък град в Нова Зеландия. Той израства сред мечти за приключения, но и според изискванията на строгия си баща. Ученическите му години никак не са безоблачни, защото се сприятелява трудно и се чувства много самотен в училище.

В университета издържа само две години и не успява да вземе нито един изпит. Решава да се върне в семейната ферма и да помага на родителите си, а през свободното си време започва да изкачва планини. Това хоби се превръща в движеща сила в живота му.

Едмънд Хилари / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Тенсинг Норгей се ражда в многодетно семейство в подножието на Еверест. Баща му е пастир на стадо якове и детството му е немислимо за повечето деца днес. Въпреки недоимъка и трудностите той мечтае за покоряването на Еверест. Запленен от планината решава, че ще направи всичко възможно един ден да се изкачи на покрива на света. Широката му усмивка и упоритостта му го правят един от най-добрите и търсени планински водачи.

Тенсинг Норгей / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Хилари и Норгей са двама души – човешки същества като всички нас. Раждат се в нормални семейства и израстват като всички деца сред трудности, предизвикателства и обич. Силата на мечтите им и непрестанният стремеж за самоусъвършенстване ги превръщат в герои, но не и преди да са извървели дълъг и труден път.

2. Постижението

Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей са първите качили се на покрива на света, връх Еверест, но за да се увенчае начинанието с успех, получават подкрепа от множество изключителни личности.

Покоряването на Еверест е процес, който продължава десетилетия наред. Всичко започва с малки смели експедиции, които проучват и картографират пътя. Следват по-сериозни и планирани начинания, в които участват професионалисти от различни сфери. Мечтата така завладява сърцата на хората, че се превръща в надпревара на нациите. Пътят до върха е много дълъг, изпълнен е с предизвикателства и трудности. Завършва успешно благодарение на дългогодишните усилия на изследователи, шерпи,  учени, лекари, спонсори и дипломати.

Пирамидата на човешкото постижение / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Ние, хората, можем всичко. Покорихме Еверест, летяхме до Луната, изследваме Космоса, откриваме ваксини, създадохме интернет. Силата на човешкия ум и дух е способна да сътворява чудеса. Когато сме заедно, когато сме обединени и следваме мечтите, няма невъзможни неща. Мисля, че децата ни трябва да знаят за това и да усетят колко невероятни можем да бъдем. Вярата, че сме силни и добри, ни е много нужна днес.

3. Илюстрациите на Джо Тод-Стантън

Джо Тод-Стантън е един от добрите и разпознаваеми илюстратори на нашето време. Рисунките му в книгата разказват истории наравно с текста. Художникът е успял да предаде прекрасно мащаба на планината, нейната сурова красота и непристъпност. Героите са реалистични и емоционални. Всяко лице в книгата е различно и носи свой собствен характер и очарование. Детайлите в илюстрациите правят разказа на Александра Стюарт още по истински и близък на читателите.

Поход към Еверест / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Визуалното е неделима част от културата и всекидневието на децата ни. Наша отговорност е да им покажем изобразителното изкуство в неговата цялост и изключителност. Картинките в книгите не са просто „детски“ или „за да се вижда за какво се разказва“. Добрите илюстрации са художествено произведение, което заслужава да му бъде отделено време и внимание.

Ледопадът на Кумбу / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

4. Знанието за планината

Тази книга, освен прекрасно илюстриран документален разказ за покоряването на Еверест, е и възможност децата да опознаят по-добре Хималаите.

Наръчник за оцеляване / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Още от първия разтвор може да научите редица любопитни факти за планината:

  • кое е животното, което живее на такава екстремна височина
  • каква е силата на вятъра там
  • всеки ли може да се опита да покори върха
  • защо се нарича точно Еверест и това ли е единственото му име.

От книгата ще разберете кои са шерпите и какво ги прави толкова специални. Ще узнаете кои са най-големите предизвикателства пред човешкия организъм по пътя към върха. Можете дори да разгледате екипировката на изследователите от онова време и да я сравните с днешната. Ще видите рисунка на Йети и ще разберете дали наистина съществува.

Йети / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

5. Историческия преглед

Книгата разказва история, която продължава повече от тридесет години и много естествено вплита всички исторически събития, част от нея. Те остават като фон по пътя на Хилари и Тенсинг, но са част от живота на всички ни.

Историята е абстрактна, децата трудно улавят логиката в последователността на събитията и причинно-следствените връзки между тях. Покоряването на Еверест дава няколко идеи за разговор на тази тема:

  • Каква е връзката между Великобритания и държавите, които са били под нейно управление по времето на имперските й години?
  • Защо тибетците и непалците не са позволявали на чужденците да изказват Еверест и какво прави Далай Лама?
  • Коя война е спомената в книгата и какви са последствията от нея?
  • Какво означава „да получиш рицарско звание“?
  • Каква е професията на дипломата и защо всъщност е много отговорна?

Покоряването на Еверест е изключително събитие за цялото човечество. Безценен е опитът, който сме получили. Доказателството, че обединени, хората могат да постигнат наглед невъзможни неща. Това, което прави тази история толкова специална са личностите на Хилари и Тенсинг. Тяхната непоклатима решителност, скромността им, силата на духа и вярата в мечтите.

Краят на приключението / Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей, Александра Стюарт (текст) и Джо Тод-Стантън (илюстрации), изд. Таралеж

Хубаво е и днес мечтите да бъдат за върхове, не за вещи.

Ето как видяха Еверест и книгоходците в Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“ 2020.

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.