Маргаритка: Биби и Мими на море

Някои семейства ходят на море от май до септември. Други стягат багажа за почивка в топлите страни, когато навън вият виелици и скиорите подкарват ските по планинските склонове. Затова „Маргаритка: Биби и Мими на море“ (изд. „Сиела“) е съвсем универсална книга, която хем помага на децата да учат и да се забавляват безопасно, хем подклажда мечтите за морския бриз и вълните.

Мими и Биби се отправят към морския бряг със семейството си. Стягането на багажа е първото сериозно предизвикателство, пред което са изправени. Какво да вземат – кукленски къщи, строители? Бухалчето и Маргаритка (техни спътници, внасящи здрав разум в лудориите) ги насочват към чудесните плажни игри и подходящите за тях пособия.

Пътят към морето обаче е дълъг. Ентусиазмът, с който са заразени героите в началото, бързо се изчерпва.

„- Кога ще стигнем? Близо ли смеее?“

Едва ли има родител, който да е ходил с деца на море и да не е чувал този въпрос стотици пъти. Биби и Мими не правят изключение, затова родителите пускат да звучат любими песнички, после децата измислят игри на думи, на гатанки, на облаци…

Морските вълни плискат двете деца, а слънчевите лъчи търсят кого да зачервят като Рачо Капитана. Майката помага на децата да превърнат кожата си в пързалка за слънчеви лъчи (подобно на пързалката за микроби от „Маргаритка и чистите ръце“) и ги изпраща на мисия „Сладолед“.

Но точно тогава идват бедите! Налага се Мими, Биби, Бухалчето и Маргаритка да организират мисия „Джапанка“ и да се отърват от един истински нахален гларус.

С весели игри във водата и на плажа завършва половината от първия ден на „Биби и Мими на море“ (изд. „Сиела“). Книгата е част от поредицата „Маргаритка“ и помага на децата да играят и да учат. Текстът и в това заглавие е на Илия Деведжиев, а илюстрациите са на Веселка Велинова.

Със сина ми прочетохме книгата по време на лятната почивка на морския бряг. Смяхме се, че и той, без да е чул историята на двете хлапета, питаше непрекъснато колко остава, играхме на почти същите игри и на плажа се забавлявахме по сходен начин. Когато се върнахме, четохме заглавието отново, за да „съживим“ спомените.

Много ми допада решението да се включат ненатрапчиво полезните правила, които майките винаги се опитват да наложат: мазане със слънцезащитни кремове, разумна игра във водата, умерено ядене на сладкиши. Книгата е с образователна насоченост и тези напътствия са очаквани, но са поднесени елегантно и весело, без размахване на пръст.

Авторът е включил в сюжета препратка към песничките от дисковете на „Маргаритка“ и е заложил още един образователен елемент – разпознаването на форми като кръг, квадрат и триъгълник. Така книгата се превръща в помагало за мъниците, макар текстът да е малко повече за възрастовата група, която обикновено усвоява формите. Със сигурност обаче историята е толкова забавна, че по-големите слушатели не биха се засегнали от „бебешки“ уроци.

Онова, което повече ме впечатли искрено, е включването на природни богатства като дюните и пясъчните лилии в книгата. Те са защитени, но много родители пропускат да уведомят децата си защо дюните и тяхната флора и фауна са специални и трябва да се опазват. Книгата бе отлична отправна точка да преговорим с моето дете тези уроци и да обсъдим с негодувание онези, които изхвърлят боклуците си на и около плажната ивица.

Пясъчна лилия / Снимка: личен архив Detskiknigi.com

Не пропускайте и останалите две книги от поредицата „Маргаритка“:

  • „Маргаритка и чистите ръце“ – отзив/линк към Ozone
  • „Маргаритка и вкусната храна“ – отзив/линк към Ozone

А ако търсите още книги за морските дюни, задължително хвърлете едно око на „Малкото паяче Отвратко. Почивка на морето“ (изд. Емас“).

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.