Едмънд Хилъри, Тенсинг Норгей и стремежът към върхове

„Не е нужно да си герой, за да оставиш отпечатък в света.“
сър Ранулф Файнс

„Защо ни е да изкачваме Еверест?
Защото съществува.“
Джордж Мелъри

В „Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей“ (изд. „Таралеж“) писателката Александра Стюарт и илюстраторът Джо Тод-Стантън разказват за пътя към Еверест и живота на двамата забележителни мъже, които първи стъпват на върха.

Стюарт започва със сбито представяне на основните играчи в историята – Еверест, Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей. След подбраните факти за Хималаите и техния най-висок връх следва интригуващ поглед към произхода, детството и началото на алпинисткия живот на Хилъри и Норгей. И двамата имат скромен произход, в случая на Тенсинг – особено скромен, което е отличен пример, че произходът и външните условия не са определящи за живота на човек.

Втората част описва надпреварата за Еверест, която естествено не започва с британската експедиция през 1953 г. Върхът е привличал вниманието на катерачи от цял свят от 1921 г. Макар и неуспешни, всяка от експедициите премества най-доброто постижение с няколко метра по-близо до върха и събира ценна информация за най-добрия подход към предизвикателствата на високата планина.

А те никак не са за подценяване, както научаваме от краткия наръчник за оцеляване на Еверест, който изброява най-големите опасности за експедициите – липсата на аклиматизация, ниското ниво на кислород, измръзванията, хипотермията, белодробният оток. Предизвикателствата обаче не идват само от суровостта на природата. Не по-малко критичен е и човешкият фактор.

Чрез пирамидата на човешкото постижение Стюарт и Тод-Стантън предават на децата идеята, че всяко индивидуално постижение рядко се дължи на усилията само на един човек. Резултатите обикновено се постигат благодарение на дейността, проучванията, подкрепата и информацията на десетки други хора.

Особено ме впечатли дейността на Хилъри и Тенсинг след 1953 г. Образно казано, те не лежат на стари лаври. Хилъри участва в различни експедиции – прекосяване на Антарктида, пътешествие до Северния полюс и търсене на Йети. Тенсинг Норгей пък продължава да се катери и да обучава хиляди шерпи в планинарското изкуство. В продължение на 23 години той е директор на Хималайския планинарски институт в Дарджилинг.

Впечатляваща е благотворителната дейност на Едмънд Хилъри в помощ на шерпите, с които остава тясно свързан до края а живота си. Освен че няколко години заема поста Върховен комисар на Индия, той създава, заедно със съпругата си, благотворителен фонд за изграждане на училища, болници, канализация, мостове за шерпите.

Увлекателният разказ на Александра Стюарт е подкрепен и допълнен от илюстрациите на Джо Тод-Стантън, когото вече познаваме от „Тайната на черната скала“. Младият илюстратор успешно предава усещането да си заобиколен от гигантските заснежени върхове, суровите условия и трудностите пред алпинистите. Със същата лекота ни пренася и в някоя зелена хималайска долина, новозеландска провинция или в Дарджилинг.

Преводът на книгата е екипно усилие на издателството, на което отдавам и някои негови несъвършенства, както и липсата на препинателни знаци тук-там.

„Еверест. Забележителната история на Едмънд Хилъри и Тенсинг Норгей“ е ценна детска книга не само заради информацията, която дава на децата, а и заради представянето на важни идеи като стремежът към постижения, работата в екип, търсенето на предизвикателства, ученето през целия живот и благотворителността.

Освен много информативна и занимателна най-вече за читателите между 7 и 11 години, книгата може да се използва също от учители и възрастни, които работят с деца. Ето няколко идеи за работа с нея в часовете или в извънкласни занимания:

География

  • Децата могат да съставят „досие“ на Еверест – местоположение, височина, климат, животни, растения и т.н.
  • В много от илюстрациите присъстват флагове на различни държави. Дайте за задача на децата да разучат чии са.
  • Предложете им да разгледат флагове и на други държави, а накрая организирайте мини състезание „Познай държавата“.

Изобразително изкуство

  • Упражнения за „разчитане на илюстрациите“ – преди да прочетете книгата, помолете децата да разгледат внимателно корицата и да изкажат предположения какви са двата мъже, какви са отношенията между тях, какво е значението на флаговете, които Норгей държи и т.н.
  • Развиване на въображението – поставете задача на децата да се поставят на мястото на Хилъри и Норгей, докато стоят на върха. Какво си мисли всеки от тях? Нека изразят мислите им във въображаеми комикс балончета.

Час на класа

  • Благотворителност – какво представлява, защо е важно да се занимаваме с благотворителност, предложения от децата за каузи, които биха искали да подкрепят. (Ако разполагате с училищна библиотека, отлична кауза е набирането на средства за закупуване на нови книги, които да се четат от всички ученици!)
  • Екипна работа – обсъдете с децата значението и силата на екипната работа и удовлетворението, което можем да изпитаме, докато даваме своя принос за избрана от нас идея или кауза. Изберете обща цел за класа/групата и съставете своя пирамида на постижението, която да включва всички деца.

Човекът и природата

В последните години нашумя въпросът със замърсяването на Еверест. Бяха предприети усилия да се почисти районът на върха от отпадъците, които остават след експедициите. Представете и дискутирайте проблема с децата.

 

Купете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да чете и ревюираме книги за Вас.