5 причини: Царски пищов. Български писатели

Издателство Orange books е създало карти, които биха се чувствали чудесно във всяка класна стая, до книгите на нощното шкафче или в ученическата раници. Намирам „Царски пищов. Български писатели“ за страхотно ученическо помагало и за предизвикателство пред възрастните. Ето моите пет причини, поради които мисля, че си заслужава да им обърнете внимание.

1. Интересни са

Информацията за всеки творец в тестето е точно толкова, колкото трябва, за да бъде ползотворна, любопитна, достоверна и неотегчителна. Първата част от текста е в енциклопедичен и типично ученически стил. Разбирате кога и къде са родени писателите, какво точно са писали и къде са техните къщи–музеи.

Следва интересната част. Подбрани са три факта – вълнуващи, интригуващи и непопулярни. Ето тук се появява човешкото, което превръща творците в личности, а не само в автори на произведения в учебника. Още помня какво разказваше класната ми за Иван Вазов и как обсъждахме живота на Смирненски. Мисля, че часовете по литература заслужават да бъдат пленителни. Картите „Царски пищов“ подсказват как може да се случи това.

2. Портретите са красиви

Албена Лимони е направила 50 портрета, които излизат далеч от рамката, налагана с десетилетия. Всички сме свикнали да виждаме едни и същи черно-бели снимки. Те са реални, но леко скучни. Предложените в картите портрети представят писателите в нова и различна светлина. Уловен е духът им и характерното за всеки от тях. Изглеждат класически, строго и сдържано, но цветният детайл във всяка илюстрация изтупва праха от образите. Появява се и онзи допълнителен елемент, които ги приближава до децата днес, прави ги близки.

3. Провокират да знаеш повече

Не знам дали е търсен подобен ефект, но информацията е така поднесена, че тъкмо ти става интересно и тя свършва. Савина Николова и Десислава Желева не са изнесли творчеството извън историята. Написали са информацията такава, каквато е. Споменати са Държавна сигурност, капитализмът, Народният съд, политическите режими. Говори се за самоубийства, присъди, бедност, болест. Всичко е чиста фактология, без оценки и лично мнение, която обаче оставя място за много въпроси. Какво е Държавна сигурност? Как могат да осъдят писател на смърт? Защо жена да не е могла да пише стихотворения?

4. Дават много идеи за допълнителна работа

Може да разгледате с децата си писателите от общ за тях исторически период и да намерите сходни теми в творбите им.

Бихте могли да изследвате творчеството на дамите и да видите дали има нещо, което го обединява. Да потърсите допирните точки с произведенията написани от мъже. Да проучите защо жените в тестето са по-малко и да поговорите дали днес нещата са се променили.

Поговорете дали човек може да бъдеш осъден за думите си. Забележете трагичната съдба на великите артисти. Направете паралел с творците тогава и творците сега.

5. Написаното е важно

Картите съдържат необходимия минимум информация, която трябва да присъства в библиотеката на всеки млад човек, претендиращ за образованост и позиция по отношение на писаното слово.

Днес четенето изглежда модерно и красиво. Пълно е с прекрасно аранжирани снимки. Там книгите са покрити с цветя, до тях има красив порцелан. Книгите са прекрасна вещ и е хубаво да бъдат почитани. Също така е добре да можеш да вземеш отношение в час, да можеш да проведеш разговор на тема „Трагичната любов в творчеството“, да знаеш какво е исторически контекст и да можеш да съотнесеш думите към епохата.

Хубаво е и когато изискваме от децата си знания, да можем да им бъдем добри събеседници.

Прочетете повече за идеята за създаването на картите тук.

 

Вземете от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.